Lihový král Březina půjde na 13 let za mříže

Třináct let má strávit ve vězení přiznaný šéf lihové mafie Radek Březina. Soudce rozhodl i o propadnutí jeho majetku. Krajský soud v Olomouci v úterý uznal vinnými i dalších sedm obžalovaných v případu nelegálních obchodů s lihem, tresty se pohybují v rozmezí od tří do dvanácti let vězení. Skupina podle verdiktu ošidila stát na daních o 6,4 miliardy korun.

Soud Radka Březinu potrestal za účast na organizované zločinecké skupině a zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a jiné povinné platby. Maximální trest by byl o čtyři měsíce vyšší, tedy 13 let a čtyři měsíce. „Trestná činnost byla páchána po velmi dlouhou dobu a v mimořádném rozsahu. V trestech bylo potřeba učinit rozdíl mezi lidmi, kteří to celé vedli, a ostatními. U Radka Březiny je proto na místě třináctiletý trest,“ uvedl soudce Eduard Ondrášek.

Nejnižší čtyřletý trest naopak dostal Březinův bratr Tomáš, který případ pomohl objasnit a soud mu přiznal status spolupracujícího obviněného. „Bez jeho výpovědi by se soudu nepodařilo takovým způsobem zkonstruovat vinu obžalovaných. Soud proto šel výrazně pod spodní hranici trestní sazby,“ uvedl soudce.

Radek Březina dostal trest 13 let vězení a propadnutí majetku
Zdroj: ČT/Dalibor Bártek

Vinu nesou všichni

Svou vinu přiznala i většina zbývajících obžalovaných. Poukazovali ale na to, že pouze plnili pokyn nadřízených, zejména Radka Březiny. Březinův blízký spolupracovník Lubomír Kaláč, který začal činnost skupiny odkrývat jako první, dostal trest devět let a dva měsíce a propadnutí majetku. Soud mu tak udělil o tři roky více, než požadoval žalobce. „V tuto chvíli mohu říci, že skutečně reálně zvažuji případně i odvolání ve prospěch pana obžalovaného Kaláče," řekl žalobce Miroslav Stoklásek.

Události ČT: Aktéři lihové mafie dostali roky vězení (zdroj: ČT24)

Ostatní čtyři muže v organizované zločinecké skupině soud potrestal v rozmezí od šesti do 12 let. Nejvyšší trest z nich dostal jednatel Morávia-Chem Radek Menšík, právě jím řízená firma byla zdrojem nelegálního lihu. „Byl aktivním spolupracujícím bílým koněm při páchání trestné činnosti,“ uvedl soudce, který Menšíkovi uložil dvanáctiletý trest.

Ze skupiny vybočuje ještě osmý obžalovaný Tomáš Pantlík, který se neúčastnil daňových podvodů, ale je stíhán v souvislosti s tajným skladem lihu v Olomouci. Podle soudu se dopustil nadržování ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Jako jediný vyvázl s tříletým podmíněným trestem.

Rozsudek si přišli vyslechnout všichni obžalovaní. Kromě Radka Březiny jsou stíháni na svobodě. Březinu k soudu dovedla vězeňská služba v kuklách a se samopaly z vězení, kde si odpykává trest 16 měsíců za ukrývání zbraní v budově bývalého areálu Svitu ve Zlíně. Žalobce i šest obžalovaných si nechalo lhůtu na odvolání, dva se odvolali na místě. Případem se tak zřejmě bude zabývat vrchní soud.

Rekordní škoda

Kauza lihové mafie postihuje patnáctileté období, během něhož skupina údajně čistila technický líh nebo obchodovala s nezdaněným lihem. Obchodovali také minimálně s 21 miliony litrů nezdaněného lihu, jeho část ukrývali v tajných úložištích. Soud vynesl rozsudek po roce od doby, kdy se kauzou začal zabývat. Sešel se na 40 jednacích dnech, vyslechl 70 svědků.

Jde zřejmě o případ s dosud nejvyšší škodou týkající se krácení spotřební daně, podle obžaloby lihová mafie v čele s Radkem Březinou připravila stát na daních o 6,7 miliardy korun. Škoda vyčíslena soudcem je o něco menší, než popsala obžaloba – 6,39 miliardy korun. Nezahrnuje totiž jednání obžalovaných v letech 1998 až 2001, soud stíhání za toto období zastavil.

  • Skupina kolem Radka Březiny měla s lihem obchodovat mezi lety 1998 až 2013. Podle obžaloby aktéři lihové mafie čistili technický líh a používali ho na výrobu alkoholických nápojů, který prodávali bez přiznání a odvedení spotřební daně. Obchodovali také minimálně s 21 miliony litrů nezdaněného lihu a jeho část ukrývali v tajných úložištích.
  • Státní zástupce uvedl, že obviněný Radek Březina zosnoval a rozhodujícím způsobem řídil z Lázní Kostelec trestnou činnost ve zločinecké skupině prostřednictvím svých podřízených. Skupina byla řízena tak, aby nešly odhalit jejich aktivity. Březina podle státního zástupce tak nefiguroval v žádné společnosti zabývající se obchody s lihem, přesto ovládal a řídil řadu takových firem včetně společnosti Morávia-Chem či Verdany.

Na kauzu navazují další trestní stíhání. Postihuje obchodníky, kteří nelegální líh od Březiny odebírali, nebo lidi, kteří prý legalizovali jeho majetek. Jde například o Březinovu manželku a otce, kteří měli prát špinavé peníze, nebo otce a syna Pražanovy, kteří obchodovali s nelegálním lihem od Březiny a stát podle obžaloby připravili o 353 milionů korun. Není ukončeno ani vyšetřování týkající se ovlivňování svědků v této kauze.