Začal soud s dalšími aktéry lihové kauzy. Obžalovaní prý obrali stát o 1,25 miliardy

Před zlínským krajským soudem stojí dalších sedm lidí, kteří jsou obžalovaní v takzvané lihové kauze. Podle žalobce se podíleli na obchodu s nelegálním lihem. Jména všech obžalovaných jsou spojená s Likérkou Drak z Chvalčova na Kroměřížsku. Mezi nimi je také jednatel společnosti Pavel Čaniga, který se už dříve k obchodování s nekolkovaným alkoholem přiznal. Škoda způsobená státu byla vyčíslena na 1,25 miliardy korun.

  • Bývalý jednatel Likérky Drak byl podezřelý nejprve v metanolové kauze, protože v lahvích s etiketou Likérky Drak byl nalezen alkohol s obsahem metanolu.
  • Na podzim 2012 byl obviněn z šíření jedovatého alkoholu. Vyšetřování ale ukázalo, že se na jeho výrobě a distribuci nepodílel. V listopadu 2012 policie obvinění proti němu stáhla.
  • V květnu 2013 ho policie obvinila v souvislosti s daňovými úniky a se zamořením čističky v Bystřici pod Hostýnem. Soud ho vzal do vazby.
  • V srpnu 2014 byl z vazby propuštěn. V létě 2015 ho policie obvinila spolu s Robertem Sedlaříkem a Dominikem Nagyem z dalších daňových úniků ve výši 1,25 miliardy korun.
  • V únoru roku 2017 uložil krajský soud Pavlu Čanigovi 11,5 roku vězení. Čaniga se proti rozsudku odvolal.

Aktéři jsou obžalovaní z krácení daně, tři z nich navíc ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Kromě Čanigy obžalobě čelí i distributoři Robert Sedlařík, který byl už dříve odsouzen na 5,5 roku za daňový únik a za podíl v metanolové kauze, a Dominik Nagy. Za účast na organizované zločinecké skupině jsou stíháni také bývalí zaměstnanci distribučních firem Tomáš Dreksler, Ladislav Kováč, Michal Rozumek a Pavel Rybář. Pokud budou uznáni vinnými, hrozí jim až deset let vězení, zmíněné první trojici - Čaniga, Sedlařík a Nagy, pak hrozí o třetinu vyšší horní hranice sazby.

Z krácení daně policie obvinila Čanigu před třemi lety. Z vazby se dostal následující rok na půlmilionovou kauci. Daňové úniky se policistům podařilo odhalit poté, co Čaniga nařídil svým zaměstnancům, aby do kanalizace vylili 32 tisíc litrů nekolkovaného alkoholu, který obsahoval zhruba 9 500 litrů čistého etanolu. Vypuštěný alkohol likérka skladovala bez dokladů.

Před soudem vypovídali i někdejší jednatelé a majitelé distribučních firem Nápoje Cyrano Dominik Nagy a Verdana Robert Sedlařík. Nápoje Cyrano podle obžaloby fungovala jako výhradní distributor Likérky Drak do dubna 2008, pak ji nahradila Verdana.

Nagy uvedl, že Nápoje Cyrano měly 150 až 200 odběratelů. Asi 80 procent z nich podle něj odebíralo nelegální alkohol. Objednávka podle něj většinou počítala s odběrem deseti procent legálního a 90 procent nezdaněného alkoholu. Obchodní zástupci podle něj od začátku věděli, že budou prodávat i nelegální alkohol. Vinu přiznal i Sedlařík. On i Nagy tvrdili, že je řídil Tomáš Březina. 

K obchodu s nelegálním lihem se přiznal

Čaniga se k obchodům s nelegálním lihem pocházejícím od šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny přiznal před olomouckým krajským soudem loni v říjnu, když zde byl podruhé předvolán jako svědek v kauze bratrů Březinových. Čaniga tvrdil, že byl jednatelem likérky, ale bez pravomocí. Prý pouze chodil po úřadech, a to po předchozích instrukcích od Březinových.

O výrobě podle Čanigy rozhodoval Tomáš Březina, který podle něj určil, kolik alkoholu se prodá oficiálně a kolik bez daně. „Peníze se dávaly Tomášovi, někdy Radkovi,“ uvedl Čaniga. V likérce prý zůstaly jen peníze nutné na provoz, zaměstnanci včetně Čanigy prý byli placeni od hodiny. „Někdy jsme dostali odměny, horentní zisky jsme z toho ale neměli,“ dodal Čaniga s tím, že měl 20 až 30 tisíc korun. Líh se skladoval v tajných nádržích, vozil se z Březinovy firmy Morávia-Chem.

Šéf tzv. lihové mafie je odsouzený na 13 let

Radka Březinu poslal olomoucký soud před rokem do vězení. Vinnými uznal také dalších sedm obžalovaných za účast na organizované zločinecké skupině a pro trestný čin zkrácení daně jim vyměřil tresty v rozmezí od čtyř do 13 let. Jednoho z obžalovaných soud potrestal podmínkou, u řady z nich také rozhodl o propadnutí majetku. Obžalovaní se ale odvolali a případem se bude zabývat olomoucký vrchní soud.

Čanigův případ je jednou z kauz souvisejících s rozsáhlými obchody s nezdaněným lihem, které vypluly na povrch na podzim 2012, kdy se v České republice objevila řada případů úmrtí, způsobených nelegálně vyrobenými lihovinami, jež obsahovaly jedovatý metylalkohol. Kvůli kauze, která si do února 2014 vyžádala 48 životů, a desítky lidí si odnesly vážné zdravotní potíže, se policie soustředila také na pátrání po nelegálních výrobnách alkoholických nápojů.

Všichni aktéři ještě před soudem nestáli

Před soudem už skončili i další lidé, kteří obchodovali s nelegálně získaným lihem od Březiny. Letos v lednu poslal Krajský soud ve Zlíně do vězení na devět let otce a syna Pražanovy, kteří podle obžaloby způsobili zkrácením daně škodu nejméně 353 milionů korun. Oba se proti rozsudku odvolali. Rozsudek pak v polovině července potvrdil olomoucký vrchní soud. Kauza ale není ještě zcela uzavřena, letos v říjnu podal dovolání nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Pražanovi patřili mezi klíčové Březinovy odběratele lihu. Alkohol si obě skupiny předávaly za jasně daných podmínek. Dodavatel většinou líh přivezl na odlehlé místo, klíč nechal na blatníku a odešel. Vrátil se až k prázdnému autu. Obě skupiny se tak spolu prakticky skoro nikdy nesetkaly. Vídali se pouze šéfové gangů, kteří spolu účtovali peníze.

Před soudem pak ještě nestanul Milan Antoniazi, šéf likérky AB style z Frýdku-Místku, který koupí nezdaněného lihu připravil podle informací médií stát o 990 milionů korun.

Kriminalisté obvinili i několik celníků

V polovině loňského prosince policie také obvinila 11 současných či bývalých celníků, kteří podle kriminalistů ledabyle dohlíželi na denaturaci lihu. Jejich povinností bylo zajistit, aby se v průběhu procesu denaturace stal z čistého lihu, který podléhá vysoké spotřební dani, líh nepoužitelný ke konzumaci, který spotřební dani nepodléhá. Státní zástupce letos v únoru u šesti z 11 celníků usnesení o zahájení trestního stíhání zrušil kvůli promlčení.

O nedůslednosti celníků hovořil u soudu i přiznaný šéf lihové mafie Radek Březina. Právě jeho skupina podle obžaloby ošidila stát na daních až o 6,7 miliardy korun. Březina podváděl celníky při denaturaci třeba tím, že v nádržích ponechal již jednou denaturovaný líh, do kterého jen přilil menší množství činidla. Zbyly mu tak vždy tisíce litrů čistého lihu, použitelného pro nelegální výrobu lihových nápojů.