Jedenáct celníků pomáhalo svou nedůsledností lihové mafii, tvrdí kriminalisté

Celkem jedenáct současných či bývalých celníků obvinila policie. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) je zadržel minulý čtvrtek ve Zlínském a Královéhradeckém kraji. Viní je z toho, že svojí nedbalostí umožnili lihové mafii kolem Radka Březiny obchodovat s nezdaněným lihem. Obvinění jsou stíháni na svobodě, hrozí jim až tři roky vězení.

Jedenáct současných či bývalých celníků, z toho deset mužů a jednu ženu, obvinili detektivové z ÚOOZ. „Kladou obviněným za vinu, že nejméně v období let 2009 až 2012, jako příslušníci celní správy pověření plněním úkolů na úseku správy spotřební daně z lihu, při výkonu své pravomoci nevykonávali náležitě své povinnosti spojené s dozorem nad řádným a zákonným průběhem procesů denaturace kvasného rafinovaného lihu,“ uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Povinností celníků bylo zajistit, aby se v průběhu procesu denaturace stal z čistého lihu, který podléhá vysoké spotřební dani, líh nepoužitelný ke konzumaci, který spotřební dani nepodléhá. „Měli ledabyle organizovat zejména svou přítomnost u celého procesu denaturace a samotný dozor pak provádět povrchně a nesvědomitě,“ dodal Hanták.

Redaktor Josef Kvasnička o lihové aféře (zdroj: ČT24)

O nedůslednosti celníků hovořil u soudu i přiznaný šéf lihové mafie Radek Březina. Právě jeho skupina podle obžaloby v jiném procesu  ošidila stát na daních až o 6,7 miliardy korun. Březina podváděl celníky při denaturaci třeba tím, že v nádržích ponechal již jednou denaturovaný líh, do kterého jen přilil menší množství činidla. Zbyly mu tak vždy tisíce litrů čistého lihu, použitelného pro nelegální výrobu lihových nápojů.

Celníci jsou mimo službu

Proti obviněným celníkům bylo zahájeno trestní stíhání pro podezření ze spáchání přečinu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, respektive trestného činu maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti. „Jsou stíháni na svobodě a v případě uznání viny jim hrozí až tříletý trest vězení nebo zákaz činnosti,“ upřesnil Hanták.

U celní správy stále pracuje deset z obviněných, jeden z nich už dříve skončil, řekla mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková. Stíhaní celníci nyní neslouží. „Se všemi bylo zahájeno řízení o zproštění výkonu služby,“ dodala mluvčí.