Ve čtvrtek padly teplotní rekordy, o víkendu bude o deset stupňů méně

Čtvrteční počasí přepsalo teplotní rekordy na několika místech Česka a vysoko nad tropickou třicítkou se budou hodnoty pohybovat i v pátek. Meteorologové ale už na pátek předpovídají i bouřky. Během pátečního odpoledne se mohou začít tvořit první přeháňky a bouřky na západě Čech a na Šumavě. Bouřky přinesou začátkem víkendu až desetistupňové ochlazení, letní hodnoty si ale počasí zachová i dál.

Ve čtvrtek bylo slunečno, tropické počasí na různých místech Česka přepsalo několik dosavadních teplotních rekordů. Na několika místech teplota překročila 35 stupňů Celsia.

Zhruba na dvacítce stanic ze 160, které měří 30 a více let, byly překonány teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v severočeských Tušimicích, kde naměřili 35,6 stupně, oznámila Blanka Gvoždíková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Předchozí nejvyšší teplota na této stanici pocházela z roku 2003 a činila 33,2 stupně.

Události: Meteoroložka Alena Zárybnická o teplotních rekordech (zdroj: ČT24)

Na východě Čech padl teplotní rekord pro 4. srpen na jednom místě. Na hřebenové Labské boudě v Krkonoších bylo 24,8 stupně Celsia, zatímco dosavadní rekord činil 23,8 stupně z roku 2018, oznámil Tomáš Popelka z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Hradci Králové.

Nejtepleji ve východních Čechách bylo podle něj ve čtvrtek v Hradci Králové, a to 34,6 stupně Celsia, na rekord to ale nestačilo.

„Teploty, které jsme dnes (čtvrtek - pozn. red.) měli, nejsou v tomto období výjimečné, žádné extrémy, už bylo tepleji. Například v Pardubicích bylo dnes 34 stupňů, přičemž v minulosti až 36 stupňů,“ řekl Popelka.

Tropické počasí ale přepsalo několik dosavadních teplotních rekordů na západě Čech. Nejtepleji bylo v Plzni na stanicích Bolevec a Mikulka. V Bolevci se vyšplhala rtuť teploměru na 35,5 stupně, což vyrovnalo dosavadní rekord z roku 2003. Na Mikulce čtvrtečních 34,6 stupně překonalo o dvě desetiny stupně sedm let starý teplotní rekord, informoval Ivo Bohmann z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

I když i na dalších místech Plzeňského kraje se teploty vyšplhaly nad 30 stupňů, v Domažlicích například na 34,7 stupně, na překonání platných rekordů to nestačilo. Naopak v Karlovarském kraji je po čtvrtku několik nových rekordů řekl Bohmann.

V Chebu bylo 33,6 stupně, dosavadní rekord z roku 2003 byl 32,9 stupně. O víc než dva stupně překonaly čtvrteční teploty rekord také v Nejdku, kde bylo 32,8 stupně, dosavadní rekord z roku 2018 byl 30,6 stupně. Nový rekord pro 4. srpen má také stanice na Klínovci, která naměřila 26,3 stupně, to bylo o devět desetin stupně víc než dosavadní rekord z roku 2018. Nové rekordy mají také stanice Dyleň nebo Mariánské Lázně.

V Teplicích bylo 35,5 stupně a byl zde rovněž překonán dosavadní teplotní rekord. V teplické stanici se přitom záznamy o nejvyšších naměřených teplotách vedou už 124 let. Dosavadní rekord pro tuto stanici byl 35,1 stupně z roku 2015.

V Doksanech na Litoměřicku bylo 35,4 stupně a 35 stupňů dosáhla teplota také v České Lípě, Borohrádku na Rychnovsku a Děčíně.

Výstraha platí i nadále

Pro celou republiku nadále platí výstraha ČHMÚ před vysokými teplotami, s větším důrazem (a očekáváním vyšších hodnot) se varování týká jižní Moravy a většiny Čech s výjimkou Vysočiny, podhůří Šumavy, Krkonoš, Jizerských a Orlických hor. 

Meteorologové upozorňují na riziko přehřátí a dehydratace. Doporučují proto více pít, a to neslazené nealkoholické nápoje a minerální vody. Lidé by také měli omezit tělesnou zátěž a nenechávat děti nebo zvířata na přímém slunci či v zaparkovaných autech.

Také v pátek bude zpočátku jasno nebo polojasno, s maximy až 36 stupňů. Postupně bude ale přibývat oblačnosti a odpoledne se mohou před studenou frontou začít na západě Čech tvořit první přeháňky a bouřky. Další bouřky dorazí večer a mohou být doprovázené nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině, přívalovými srážkami kolem 40 milimetrů nebo i kroupami.

Při očekávaných bouřkách pak podle ČHMÚ hrozí lokální rozvodnění malých toků, zatopení podchodů, podjezdů nebo sklepů. Nárazy větru mohou lámat větve a nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. „V průběhu noci budou bouřky slábnout a přecházet do deště,“ uvedli meteorologové. „Za frontou se o víkendu výrazně ochladí, na některých místech i o deset stupňů Celsia.“

Teploty zůstanou na letních úrovních. V sobotu mají být maxima až 26 stupňů, na jihovýchodě i 28 stupňů. Zprvu by mělo být spíše zataženo s občasným deštěm. Přes den se ale začne vyjasňovat.

V neděli sice může být oblačno, ale přeháňky už budou spíše ojedinělé. Podle ČHMÚ budou nejvyšší teploty 27 stupňů. Stejné počasí předpovídají i na začátek příštího týdne.