Rekordně teplé počasí přeje vegetaci. Lísky nebo olše rozkvetly s pětitýdenním předstihem

Události: Nástup jarního počasí (zdroj: ČT24)

Mimořádně teplý a srážkově bohatý. Podle dat meteorologů byl minulý měsíc nejteplejším únorem v Česku od roku 1961. Průměrná teplota dosáhla 5,7 stupně Celsia.

Od minulé neděle stoupají teploty nad 13 stupňů Celsia a během týdne překonaly desítky denních rekordů. V sobotu nejvyšší teploty stoupaly nad 14 stupňů, což je o 9 stupňů více, než je dlouhodobý průměr na začátku března.

Výrazně dříve se díky tomu probudila vegetace. Takzvané fenologické předjaří začalo s předstihem pěti týdnů. Už počátkem února začínala kvést líska, teď se přidaly olše, topoly, tisy a vrby.

Teploty už jsou nad nulou i v noci a nad ránem, což může vyhovovat zahrádkářům nebo zemědělcům na polích, kteří mohli začít s jarními pracemi, třeba hnojením. Teplý měsíc netěší ale některé jiné zemědělce, hlavně ty, kteří chovají dobytek. „Tohle počasí je náchylné na výskyt viróz,“ vysvětlil farmář Petr Křižánek z Ekofarmy Karpentná.

Od středy se v Česku má mírně ochladit a na hory v nejvyšších polohách nad 900 metrů nad mořem se dokonce může vrátit sněžení. Nového sněhu ale bude málo, asi do 5 centimetrů.