O víkendu může být 15 stupňů, teploty se ale budou na západě a východě Česka lišit

O víkendu může být přes den kolem 15 stupňů Celsia, teploty se ale na západě a východě republiky mohou výrazně lišit. V sobotu bude hodně oblačnosti a občas zaprší. V neděli by už počasí mohlo být bez srážek, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V pátek i sobotu se teploty na západě a východě země mohou výrazně lišit. Zatímco na západě přes den zůstanou kolem deseti stupňů, na východě meteorologové v pátek očekávají 12 až 17 stupňů, v sobotu asi o stupeň či dva méně. Noční teploty by po oba dny měly být podobné, zhruba mezi osmi až čtyřmi stupni, v západní polovině Čech se ale při uklidnění větru přiblíží k nule. Na obloze bude po oba dny zataženo, místy zaprší.

V neděli meteorologové na celém území předpokládají polojasno až oblačno, ráno a dopoledne budou místy mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty klesnou na osm až čtyři stupně, na jihozápadě k nule. Přes den teploměr ukáže jedenáct až šestnáct stupňů.

Podobné počasí bude pokračovat ještě v pondělí. Poté by se mělo ochlazovat a denní teploty by mohly postupně klesnout pod deset stupňů.

Předpověď počasí (29. 2. 2024) (zdroj: ČT24)

Páteční prach ze Sahary

Ve srážkách, které meteorologové očekávají v pátek odpoledne a večer, bude zřejmě písečný prach ze Sahary. „Ten se k nám dostává kolem hluboké tlakové níže se středem aktuálně v blízkosti Tunisu,“ vysvětlili meteorologové.

Jemný poprašek podobný pylu bude po dešti patrný například na okenních parapetech nebo sklech aut.

Fenomén vzniká při bouřích nad Saharou, při kterých se zvedne velké množství písku do vzduchu. Díky síle větru se pak písečný prach může dostat až do Evropy či okolních afrických států. Objevuje se i v České republice. V zimě se díky němu může čerstvě napadaný sníh zbarvit do žluta až oranžova, jindy je zase vidět zabarvený déšť.