Zemřel výtvarník Pavel Reisenauer, známý svými kresbami pro týdeník Respekt

Ve věku 62 let zemřel výtvarník Pavel Reisenauer, známý svými kresbami pro týdeník Respekt. O jeho úmrtí informoval časopis na síti X. Reisenauer byl součástí časopisu podle šéfredaktora Erika Taberyho od roku 1990.

Pavel Reisenauer byl v Respektu autorem obálek a dalších kreseb. „Byl to on, kdo vtiskl časopisu tvář, a činil tak více než třicet let,“ připomíná Respekt v oznámení o výtvarníkově úmrtí.

V Respektu Reisenauer podle šéfredaktora Erika Taberyho nejdříve pomáhal s grafickou úpravou a následně začal připravovat titulní strany. „Za léta se jeho kreslířské umění propracovalo k dokonalosti. Kresby jsou také kronikou porevolučního dění v naší zemi. Byl nekorektní, ale zároveň nesmírně citlivý ilustrátor. Vysmíval se lidem u moci, ale prožíval osud lidí, kteří většinou žili na okraji. Těm se i snažil pomáhat,“ konstatoval Tabery.

Erik Tabery hovořil o zesnulém ilustrátorovi Pavlu Reisenauerovi (zdroj: ČT24)

Reisenauer je mimo jiné laureátem novinářské ceny Karla Havlíčka Borovského za rok 2008. Nadace Český literární fond mu ji udělila za jedinečnou výtvarnou reflexi domácího i světového dění. „Z ceny mám samozřejmě radost, ale je zajímavé, že jsem ji dostal přesto, že nejsem novinář,“ řekl tehdy.

Předtím než začal pracovat pro Respekt, dělal Reisenauer topiče v kotelně pražské fakultní nemocnice a nočního hlídače u národního podniku Průmstav. V rozhovoru, který vyšel před pěti lety ke třicátým narozeninám Respektu, poznamenal, že výhodou těchto zaměstnání pro něj bylo, že při nich mohl malovat. Proč nešel po gymnáziu studovat kresbu, odůvodnil mimo jiné tím, že ho takové studium nelákalo a raději vše dělal sám.