Pratchett psal povídky pod pseudonymem, našli je jeho fanoušci. Letos vyjdou pod jeho jménem

Terry Pratchett psal v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století povídky do regionálních novin. Autorství mu ale dosud nebylo přisuzováno, protože vycházely pod pseudonymem Patrick Kearns. Zapomenuté texty podle nakladatelství Penguin Books objevilo „několik nadšených fanoušků“. Knižně vyjdou letos.

Penguin uvádí, že ačkoliv se znovuobjevené povídky neodehrávají v prostředí Pratchettovy kultovní série Zeměplocha, „jsou předzvěstí světa, který Pratchett později vytvořil“. „Čtenáři se mohou těšit na setkání s postavami od jeskynních lidí po skřítky, od čarodějů po duchy. Přečtou si o cestování v čase i o návštěvníkovi z jiné planety,“ slibuje nakladatelství. 

K publiku se tak dostane například text The Quest for the Keys (Pátrání po klíčích). Léta visel zarámovaný v pokoji Chrise Lawrence. „Vážil jsem si jich, po pětatřicet let jsem je držel v bezpečí. Přežily i několik stěhování, ale o jejich významu jsem neměl ponětí. O jejich důležitosti jsem se dozvěděl, až když jsem se spojil s Pratchettovým nakladatelem Colinem Smythem,“ uvedl pro BBC Lawrence.

Lawrencova iniciativa podnítila i další Pratchettovy fanoušky, aby probrali desítky let staré noviny. Smyth uvedl, že od spisovatele neměl žádné indicie, kde by jeho povídky mohly být otištěny.

Další díla z šuplíku skončila pod parním válcem

Znovuobjevené povídky vyjdou letos v říjnu pod názvem A Stroke of the Pen: The Lost Stories. Další Pratchettova nepublikovaná díla však světlo světa nespatří, protože pevný disk s až deseti nedokončenými romány byl v roce 2017 v souladu s posledním přáním autora přejet parním válcem.

Pratchett, nositel Řádu britského impéria, napsal na sedmdesát převážně fantasy knih. Přeloženy byly do desítek jazyků, včetně češtiny.