Smrť si přišel pro Terryho Pratchetta

Ve věku 66 let dnes zemřel britský autor fantasy literatury Terry Pratchett, autor vlastního světa zvaného Zeměplocha, kde všechno je tak trochu jiné a zároveň tak trochu stejné jako na Zemi. Spisovatel podlehl Alzheimerově chorobě. „Svět ztratil jednoho z autorů s nejpronikavější myslí,“ řekl Pratchettův vydavatel Larry Finlay.

„NEMYSLETE NA TO JAKO NA UMÍRÁNÍ,“ řekl Smrť. "VEZMĚTE TO SPÍŠE TAK, ŽE JSTE
ODEŠEL O TROCHU DŘÍVE, ABYSTE SE VYHNUL POZDĚJŠÍMU NÁVALU."

„Terry Pratchett byl velmi příjemný, skromný a zábavný člověk,“ vzpomíná na spisovatele jeho překladatel Jan Kantůrek. „Psal především humoristické romány, fantasy byla spíše taková zástěrka,“ dodal Kantůrek s tím, že Terry Pratchett se vždy zabýval zajímavými tématy, která lidi vždy upoutala. „Bylo to nabité humorem a dobrou náladou,“ doplnil Kantůrek, podle něhož tak Pretchettovy romány působily jako obrana proti špatné náladě, které je v našem světě vždy dost.

Sira Terryho Pratchetta proslavila především série knih o Zeměploše. V příbězích zasazených do prostředí fantastického světa nejprve parodoval postupy brakových fantasy románů, postupně se ale Pratchettův svět stal kritickým zrcadlem světa skutečného. Svérázným způsobem tak reflektoval například nástup mobilních telefonů, ve svých knihách Terry Pratchett často kritizuje byrokracii.

  • „Ve více než sedmdesáti knihách Pratchett obohatil planetu jako málo spisovatelů před ním. Jak všichni, kdo čteme jeho knihy, víme, Zeměplocha byla jeho prostředkem pro satiru našeho světa, což dělal výborně a s obrovským humorem a nekončící fantazií,“ řekl Finlay.

Celkem napsal o Zeměploše jednačtyřicet knih. Ať už byly hlavními postavami trpaslíci,  čarodějky, golemové nebo upíři, obdařil je Prattchet typicky lidskými rysy a obrovským smyslem pro humor. Kromě zeměplošské série napsal Terry Pratchett také trilogie pro děti o Nomech a příběhy pro dětské čtenáře o Toničce, které se rovněž odehrávají na Zeměploše.

Terry Pratchett
Zdroj: ČT24/ISIFA/CAMERA PRESS / Nekula Dabei

Anglický novinář a spisovatel se narodil v Buckinhamsiru v roce 1948. V roce 1965 začal pracovat jako novinář. Dělal vše, co žurnalistika nabízí, snad s výjimkou nedělních fotbalových zpráv, literatuře se pak začal věnovat v roce 1987. O světě Zeměplochy - disku podpíraném čtyřmi slony na zádech šestnáct tisíc kilometrů dlouhé želvy - začal psát v osmdesátých letech. Vesmírem fantasy poletovalo na jeho vkus příliš smetí v podobě špatných kopií Tolkienových knih. „Psaní je jako když pracuje řezbář, přibližně víte, jak to bude na konci vypadat, ale někdy musíš nechat promluvit dřevo,“ popsal Pratchett. 

Česká televize dnes do programu ve 22:30 na ČT art mimořádně zařazuje rozhovor Marka Ebena s Terrym Pratchettem.

Pratchettovy knihy mají své stálé místo na žebříčku bestsellerů a dočkaly se také mnoha divadelních zpracování, včetně velice úspěšných inscenací divadla v Dlouhé Soudné sestry a Maškaráda.