Owen uvedl ve Varech film Na dotek. Ovlivnil mou kariéru, říká

Clive Owen uvedl film Na dotek (zdroj: ČT24)

Na závěr letošního festivalu v Karlových Varech přijel jako hlavní hvězda britský herec Clive Owen. Osobně uvedl snímek Na dotek, od jehož premiéry letos uteklo dvacet let a o němž mluví jako o klíčovém ve své kariéře. Na závěrečném ceremoniálu převezme Owen Cenu prezidenta festivalu.

Vztahové drama Na dotek uvedl v roce 2004 do kin režisér Mike Nichols. Příběh manipulace, zrady, lásky a erotického napětí přinesl nominaci na Oscara pro Natalii Portmanovou a také Clivea Owena. Ten o scénáři, který napsal autor původní úspěšné divadelní hry Patrick Marber, řekl, že ho málokterý text tak ovlivnil.

„Měl velký dopad na mou kariéru. Jsem jím ovlivněný, protože jsem ho hrál v původním nastudování v divadle. Hrál jsem ale tam tu druhou mužskou roli. A pak, po sedmi letech, mě Mike Nichols požádal, abych ve filmu zahrál Larryho. Pro mě to byl jeden z největších zážitků,“ uvedl ve Varech.

Film Na dotek
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Oscara snímek Na dotek Owenovi nepřinesl, získal ale Zlatý globus. Další nominaci na toto ocenění mu vynesla hlavní role v seriálu Knick: Doktoři bez hranic, který o newyorské nemocnici počátku 20. století natočil další letošní karlovarský host Steven Soderbergh.

Před kamerou se Owen stal také prezidentem Billem Clintonem v sérii Impeachment: American Crime Story nebo králem Artušem ve stejnojmenném snímku o legendárním vládci. Jednu z hlavních rolí nastudoval v thrilleru Sin City – město hříchu, který vychází z komiksů Franka Millera. „Mám rád, když režisér pro herce vytvoří dobré prostředí, o to mi jde,“ podotýká k výběru rolí Owen.

Na karlovarský festival přijel poprvé, vyprávěli mu prý o něm ale jeho přátelé, s kterými se potkal na natáčeních v Česku a okolních zemích, a chtěl se na tuto filmovou přehlídku také podívat.

Hostem Karlových Varů je také Clive Owen (zdroj: ČT24)