Kuřimská kauza dominuje tuzemskému komiksu. Knihu Svatá Barbora ocenila Česká akademie komiksu

Kuřimská kauza dominuje tuzemskému komiksu (zdroj: ČT24)

Hlavní cenu České akademie komiksu získala kniha o kuřimské kauze Svatá Barbora. Oceněna byla i v kategorii Nejlepší kresba. Na knize se podílel scenárista Vojtěch Mašek spolu s kreslířem Markem Pokorným a se spisovatelem Markem Šindelkou. Mašek pak uspěl i v kategoriích Nejlepší komiksová kniha a Nejlepší scénář, kde zabodovala jeho další práce – Sestry Dietlovy. Výsledky 12. ročníku komiksových cen Muriel poprvé vyhlásila nově založená Česká akademie komiksu.

Tvůrci Svaté Barbory se inspirovali kauzou, na jejímž počátku stál před deseti lety náhodně odhalený případ týrání dvou chlapců, v němž figurovala mimo jiné třicetiletá žena Barbora Škrlová, vydávající se za dívku Annu a následně za podobně starého chlapce Adama.

Šest let pracovali autoři na knize, kterou kritici označují třeba jako thriller o hledání pravdy a vyzdvihují ho nad ostatní aktuální českou komiksovou tvorbu. Význam komiksového díla nyní potvrdila komiksová akademie.

Kuřimská kauza v komiksu: Svatá Barbora propírá kolektivní šmíráctví (zdroj: ČT24)

Mezi dalšími bylo nejlepším krátkým komiksem vyhlášeno dílo Uprchlíci Marka Rubece zpracovávající téma migrační krize v krátkém snovém příběhu beze slov. V kategorii Nejlepší strip cenu získal komiks Pas faux pas Jana Pomykače.

Vítězem nové kategorie Komiks pro děti se stala sbírka detektivních komiksů Honzy Smolíka Inspektor Hopkins. Novou je také kategorie Cena Magnesia pro nejlepší studentský komiks, kde zvítězil kolektivní projekt Šmelhaus.

Za dlouholetou činnost v oblasti komiksu byl oceněn výtvarník Jiří Petráček. Debutoval v komiksu na počátku 70. let a řadí se mezi nejúspěšnější české ilustrátory a komiksové tvůrce děl pro mládež. Za přínos českému komiksu získali cenu Pavel Kořínek a Lucie Kořínková za publikaci Punťa: Zapomenutý hrdina českého komiksu (1934–1942).

Snaha pozvednout české komiksové ceny

Česká akademie komiksu byla založena loni především s cílem lépe propagovat a prezentovat ceny Muriel. V minulosti bylo jejich vyhlašování součástí festivalů Komiksfest a Koma.

Zakládajícími členy akademie bylo 33 výtvarníků, scenáristů, teoretiků, publicistů, nakladatelů i překladatelů, kteří se komiksu soustavně věnují. Aktuálně má akademie téměř dvojnásobek členů. Předsedou je literární a komiksový historik Pavel Kořínek.

Historie cen Muriel je delší, pod tímto názvem se udílejí od roku 2007, přičemž nejlepší české komiksy byly vyhlašovány už od roku 2003. V minulosti se držiteli cen pojmenovaných podle legendární postavy komiksu Káji Saudka stali Branko Jelinek nebo Lucie Lomová.