TÉMA

Vojtěch Mašek

České filmové kritiky zhypnotizoval Arvéd, je nejlepším filmem roku 2022

Za nejlepší film roku 2022 označily Ceny české filmové kritiky temný snímek Arvéd. Představitel titulního hrdiny Michal Kern je nejlepším hercem loňského roku. Nejlepší herečkou byla vyhlášena Vita Smačeljuk z dramatu Oběť. Režiséra nejen tohoto snímku Michala Blaška vyzdvihly Ceny české filmové kritiky jako talentovaného tvůrce.
4. 2. 2023Aktualizováno4. 2. 2023, 21:48|

Nejvíc nominací na Ceny české filmové kritiky mají Arvéd, BANGER. a Il Boemo

České filmy Arvéd, BANGER. a Il Boemo mají shodně čtyři nominace na Ceny české filmové kritiky. Jeden z nich se také stane filmem roku. Právě probíhá druhé kolo hlasování a vítězové budou známi 4. února.
3. 1. 2023|

Vyhrocená doba má i vyhrocené postavy. Film Arvéd míří do kin

Rozporuplnou postavou Jiřího Arvéda Smíchovského se zabývá film Arvéd, který zamířil do kin. Pojednává o mimořádně inteligentním muži s fascinací k nadpřirozenu a černé magii, který spolupracoval s nacisty a později i s komunisty.
25. 8. 2022|

Letní filmovou školu zakončí černý mág a kolaborant Arvéd

Jiří Arvéd Smíchovský byl mimořádně vzdělaným člověkem, okultistou, ale také spolupracovníkem nacistů i Státní bezpečnosti. Rozporuplnou osobnost si za hlavní postavu svého filmu zvolil Vojtěch Mašek. Stylizovaný historický snímek Arvéd je celovečerním režijním debutem tohoto scenáristy a komiksového kreslíře. V premiéře se představí 3. srpna na závěr Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti. O tři týdny později vstoupí i do českých biografů.
3. 8. 2022|

„Nízký rozpočet je obrovská svoboda,“ míní Nohejl. Reklamního režiséra objevil film až po čtyřicítce

Cesta režiséra Michala Nohejla na filmová plátna byla poměrně dlouhá. Celovečerní debut natočil až v pětačtyřiceti letech. Komorní satira Okupace prošla loni kiny bez většího diváckého povšimnutí – pořádně na něj upozornily až před pár dny Ceny české filmové kritiky. Okupaci vyznamenaly čtyřmi soškami, včetně té pro nejlepší film. Michal Nohejl byl hostem Událostí, komentářů.
8. 2. 2022|

Nejlepší je Okupace, rozhodli filmoví kritici. Herecké ceny má „Zátopek“ Neužil a chybující Gajdošíková

Pro Ceny české filmové kritiky je nejlepším snímkem roku 2021 satirické drama Okupace. Jako svůj celovečerní debut tento film natočil Michal Nohejl. Ocenění pro nejlepšího herce si „vyběhal“ Václav Neužil v životopisném titulu Zátopek. Nejlepší herečkou je podle kritiků Pavla Gajdošíková, která zaujala ve snímku Chyby.
5. 2. 2022Aktualizováno5. 2. 2022, 21:49|

Rychlé šípy vycházejí v restaurované podobě. Legendární dílo bylo v českém komiksu zlomové

Pětice chlapců, která změnila český komiks. To jsou Rychlé šípy. Jejich obrázkové příběhy teď vychází v restaurované podobě a vysoké tiskové kvalitě. Nové souborné vydání obsahuje všechny díly, které Jaroslav Foglar společně s kreslířem Janem Fišerem vytvořili. V čem tkví síla Rychlých šípů a jak si stojí v porovnání s jinými českými komiksy?
29. 3. 2021|

Komiksový Král Šumavy se vrací potřetí a naposled

Příběh s názvem Opona se zatahuje uzavírá komiksovou trilogii Návrat Krále Šumavy. Autoři se inspirovali osudem převaděče a agenta Josefa Hasila, který na přelomu čtyřicátých a padesátých let převedl přes hranice komunistického Československa na Západ desítky lidí.
9. 2. 2021|

Kuřimská kauza dominuje tuzemskému komiksu. Knihu Svatá Barbora ocenila Česká akademie komiksu

Hlavní cenu České akademie komiksu získala kniha o kuřimské kauze Svatá Barbora. Oceněna byla i v kategorii Nejlepší kresba. Na knize se podílel scenárista Vojtěch Mašek spolu s kreslířem Markem Pokorným a se spisovatelem Markem Šindelkou. Mašek pak uspěl i v kategoriích Nejlepší komiksová kniha a Nejlepší scénář, kde zabodovala jeho další práce – Sestry Dietlovy. Výsledky 12. ročníku komiksových cen Muriel poprvé vyhlásila nově založená Česká akademie komiksu.
25. 1. 2019|