Filmová upoutávka týdne: Zlá kritika zamíchá životy v adaptaci Hornbyho knihy

Zfilmování se dočkala další kniha Nicka Hornbyho, spisovatele podepsaného pod tituly Jak na věc nebo Fotbalová horečka. Komedie Juliet, Naked (Julie, demoverze) vychází z románu, který publikoval v roce 2009. Představí se v něm Ethan Hawke nebo Rose Byrneová.

Snímek Juliet, Naked sleduje dvojici Annie a Duncana, kteří už jsou spolu dlouho. Jejich vztah se ale nijak neposouvá. Zásah do poklidného, ale usedlého života přináší někdejší rocková hvězda Tucker Crowe, který po mnohaleté pauze vydal desku. Duncan je totiž obrovský fanoušek. Annie ale tak nadšená není a se svou kritikou nového alba se svěří na internetu, kde najde zastání od samotného Crowea. Když se pak naskytne příležitost, aby se Annie a Tucker sešli, může to zahýbat s jejich životy. Zatímco Annie se potýká s neperspektivním vztahem, Tucker se utápí ve vzpomínkách na minulou slávu.

Film Juliet, Naked
Zdroj: Facebook Juliet/Naked

Film se zakládá na knize od Nicka Hornbyho, který loni oslavil šedesátku. Jeho spisovatelská dráha se sice začala odvíjet až v devadesátých letech, hned svou románovou prvotinou Fotbalová horečka z roku 1992 ovšem vyvolal zájem; jako celoživotní fanoušek Arsenalu se v ní vypsal ze svého nadšení pro fotbal. Nezbytným prvkem byl humor.

Mezi jeho nejznámější ale patří Jak na věc, o což se zasloužili i filmaři. Hornbyho dílo je totiž dlouhodobě oblíbeným zdrojem námětů pro film. Fotbalová horečka se jako Fotbalové opojení dostala na plátna už v roce 1997 (a pak v roce 2005 inspirovala americkou verzi). V roce 2000 pak byly zfilmovány Všechny moje lásky a právě v roce 2002 snímek Jak na věc, ve kterém ztvárnil hlavní roli Hugh Grant, v té době na vrcholu slávy.

Hornby je sám úspěšným scenáristou

Filmaři těžili z Hornbyho knih i dál, on sám přitom nezůstal stranou a stal se etablovaným scenáristou. Zatímco u Fotbalové horečky se o adaptaci své knihy postaral osobně, další jeho scenáristické práce vycházely z knih druhých. V roce 2009 to byla Škola života podle memoáru Lynn Barberové. Posléze napsal scénář Divočiny, který se opíral o vzpomínkový bestseller Cheryl Strayedové. Naposledy pak pomohl do kin v roce 2015 knize Brooklyn od Colma Tóibína. Na Hornbyho um při adaptování knih ukazují dvě oscarové nominace, které si vysloužil svou prací na Škole života a Brooklynu.

Nick Hornby
Zdroj: Neil Hall/Reuters

Knihu Julie, demoverze však do řeči filmu převedl někdo jiný. Scénář je dílem hned několika lidí – Tamary Jenkinsové, Evgenie Peretzové a Jima Taylora. Režíruje pak Jesse Peretz, který má za sebou práci hlavně pro televizi, například na seriálech GLOW, Girls nebo Orange Is the New Black.

Herecké obsazení snímku Julie, demoverze je výraznější. Partnerskou dvojici v krizi obsadili Rose Byrneová, která má s komedií řadu zkušeností například ve filmech Ženy sobě, Sousedi nebo Stážisti, a Chris O'Dowd, jehož sláva se zakládá především na úspěchu seriálu Ajťáci. Bývalou hudební hvězdu Tuckera Crowea pak ztvárňuje Ethan Hawke, kterého proslavila hlavně spolupráce s Richardem Linklaterem na trilogii Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí.