Filmová upoutávka týdne: Hledání spásy. Ethan Hawke je pastor v krizi

Víra a lidé stojí v centru nového filmu amerického režiséra Paula Schradera First Reformed. Hlavní roli pastora v něm ztvárnil herec Ethan Hawke známý například spoluprací s Richardem Linklaterem na trilogii Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí.

Ernst Toller je osamělý farní pastor, který dříve dělal vojenského kaplana, ale teď působí v malém reformním kostele ve státě New York. Ocitá se v krizi, kterou způsobila smrt syna v Iráku, jehož sám povzbudil, aby narukoval do armády.

Jeho světonázor je zároveň vystaven pochybám, když se začne zbývat případem ekologického extremisty, protože se na něj obrátí v obavách jeho těhotná žena.

Režisér Paul Schrader (uprostřed) s herci filmu First Reformed Amandou Seyfriedovou a Ethanem Hawkem
Zdroj: Alessandro Bianchi/Reuters

Film už měli diváci možnost vidět na festivalech v Benátkách nebo Torontu a recenze si často všímají výkonu Ethana Hawkea jako reverenda Tollera. Podle Los Angeles Times „budí nadšení v roli, pro niž se narodil“.

Sám Hawke prohlásil, že pro něj nebylo těžké se do role dostat, protože do ní mohl dát mnohé ze sebe samotného. Náboženstvím byl obklopen celý svůj život, řekl na tiskové konferenci v Benátkách. „Když jsem se narodil, moje prababička měla jasno v tom, že budu knězem,“ podotkl s tím, že k tomu „naštěstí“ nedošlo a je hercem.

Ve své kariéře zažil největší úspěchy při spolupráci s Richardem Linklaterem, který v roce 1995 natočil konverzační drama Před úsvitem, v němž zachytil milostné vzplanutí dvojice při prozkoumávání Vídně. Ethan Hawke a Julie Delpyová ztvárnili postavy, k nimž se Linklater znovu vrátil o téměř deset let později se snímek Před soumrakem. Za další dekádu přinesl zatím poslední pohled na vývoj jejich vztahu s filmem Před půlnocí. Za roli v Chlapectví rovněž získal Hawke nominaci na Oscara.

Režisér v minulosti spolupracoval se Scorsesem

Kněze podle svých slov až dosud nehrál. Tuto možnost mu dal až režisér a scenárista Paul Schrader s filmem First Reformed. Ten v minulosti proslul jako scenárista některých filmů Martina Scorseseho – Taxikář, Zuřící býk, Poslední pokušení Krista, sám má ale i několik výrazných režijních počinů – Modré límečky nebo Amerického gigola.

Schrader v Benátkách přiblížil, že byl vždycky fascinován tématy náboženství, spirituality a transcendence, které byly blízké autorům jako Robert Bresson, ale on sám byl příliš zaujatý zobrazením násilí a sexuality ve svých dřívějších filmech. Obrat pro něj znamenal rozhovor s režisérem Pawlem Pawlikowským, jehož Ida vyprávějící o jeptišce získala v roce 2015 Oscara za nejlepší cizojazyčný film. „Řekl jsem si, že je na čase, abych napsal jeden z těchto filmů,“ podotkl Schrader.