Filmová upoutávka týdne: Irští gangsteři se vydávají na cestu násilí

Britsko-irský thriller The Shadow of Violence (Stín násilí) si klade otázku, zda jde sloučit brutální mafiánské praktiky s rodinným životem. Nová ukázka připomíná i vynikající kritické ohlasy, které film už obdržel.

Děj snímku se odvíjí kolem postavy bývalého boxera Douglase „Ruky“ Armstronga (Cosmo Jarvis). Ten nyní pracuje coby vymahač pro mafiánský klan a plně se snaží, aby se jeho brutální praktiky nikdy nedostaly k jeho ženě a pětiletému synovi. Jednoho dne je však postaven před dosud největší test – má zavraždit nepohodlného muže.

Filmový trailer se soustředí na dilema, které krizová situace přinese Douglasovi a jeho kamarádovi Dympnovi (Barry Keoghan). Ačkoli nejpalčivější otázku, zda vraždu protagonista opravdu uskuteční, nechává otevřenou, nastiňuje plejádu napínavých scén. Stín násilí se po premiéře na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu dočkal vynikajících kritik, které shodně chválí excelentní herecké výkony.

V rolích násilníků nové talenty

Britský režisér Nick Rowland natočil Stín násilí coby svůj celovečerní debut. Proslavil se v roce 2014, kdy na mnoha festivalech uvedl dva své krátkometrážní snímky. Film Facka se zabýval komplikovaným životem transsexuálního boxera a uveden byl i na Festivalu krátkých filmů Praha.

Out of Sight (Mimo dohled) zase hororovým způsobem líčil odvykání drogově závislého muže. Rowland režíroval i dva díly britského seriálu Ripper Street (2012 až 2016) o pátrání po legendárním Jackovi Rozparovačovi. 

Cosmo Jarvis patří k čerstvě objeveným hereckým talentům. V roce 2016 hrál milence hrdinky snímku Lady Macbeth po boku dnes již populární Florence Pughové. I přes skvělé ohlasy se další roky objevoval spíše v epizodních rolích. Kromě Stínu násilí však letos ještě hraje v dalších dvou amerických dramatech Funny Face a The Evening Hour.

Nejznámější tváří snímku je Barry Keoghan coby Dympna. Zvrat v hercově kariéře přišel s rokem 2017, v kterém světová kina uvedla Zabití posvátného jelena a Dunkerk.

V prvním jmenovaném projektu ztělesnil psychopatického mladíka, který uvalí kletbu na nic netušící rodinu. V Dunkerku získal sice méně prostoru, válečné drama nicméně utržilo ve světových kinech více než 525 milionů dolarů. Keoghan byl nedávno k vidění i v minisérii HBO Černobyl (2019).

Stín násilí vstoupí do amerických kin 31. července 2020. Česká premiéra nebyla ohlášena.