Zabití posvátného jelena je jako skvělý jazz

Zabití posvátného jelena v kinech (zdroj: ČT24)

Absurdita a temná atmosféra filmů Yorgose Lanthimose fascinuje a irituje zároveň. Řecký režisér nyní uvedl do českých kin svou novinku Zabití posvátného jelena. Do hlavních rolí psychologického hororu plného nevysvětlitelných tragických událostí obsadil Nicole Kidmanovou a Colina Farrella.

Lanthimosův film v sobě spojuje řeckou tragédii s absurdním hororem. Špičkový kardiochirurg a jeho manželka oční lékařka žijí spořádaným životem s dvěma dětmi. Než se Steven spřátelí se šestnáctiletým chlapcem, potomkem bývalého pacienta, a představí ho rodině. I když se zdá být obyčejným teenagerem, ve skutečnosti v něm dříme schopnost, pro kterou neexistuje racionální vysvětlení. Rodinný život se promění v peklo a Steven je nucen k šokující oběti.

„Připadá nám to neobvyklé nebo absurdní, ale opravdu se to v reálném životě děje,“ tvrdí Lanthimos. „Důvod, proč jsou Yorgosovy filmy tak populární je, že jeho postavy si nejsou vědomy svých absurdit. Ve filmu říkám svému synovi tajemství, a přitom si neuvědomuji, že to může být něco, co bych neměl prozrazovat desetiletému dítěti,“ dodává Colin Farrel, který s Lanthimosem točil už před dvěma lety. Tehdy si zahrál v romantické sci-fi komedii Humr, které také absurdita nebyla cizí.

„Můj manžel o filmu řekl, že místy je neskutečně mučivý. Ale že je to také jako dívat se na skvělý jazz. Jakoby ten film existoval v jiné dimenzi, kde ho musíte luštit a prožívat,“ přidala své hodnocení Nicole Kidmanová. Souhlasila by s ní zřejmě většina kritiků, kteří snímek viděli při jeho premiéře na letošním filmovém festivalu v Cannes. Až po opakovaném zhlédnutí se shodla, že Zabití posvátného jelena je jedním z nejzajímavějších filmů roku.