Věrný pravdě, nevěrný lásce. Filmový Havel se představuje v traileru

Trailer k filmu Havel (zdroj: Bontonfilm)

Režisér a scenárista Slávek Horák uvede 23. července do kin film inspirovaný prvním českým prezidentem. Snímek s prostým názvem Havel nevypráví hradní kapitolu, ale příběh z disidentských časů. Filmovou novinku více než měsíc před premiérou přibližuje trailer.

Slogan filmu „Co byste obětovali pro pravdu a lásku?“ odkazuje na Havlovo motto. „Možná někomu (slogan) přijde až příliš krásný v dnešní pragmatické, často až cynické době, ale mně se na Havlovi vždy nejvíc líbilo, že upřímně bojoval za pozitivní lidské hodnoty. A že pro ně dokázal přinést velké oběti, což je dnes velkou vzácností,“ domnívá se Slávek Horák. 

Režisér je také spoluautorem scénáře, napsal jej s Rudolfem Suchánkem, stejně jako svůj celovečerní debut Domácí péče. Tragikomedií o pečovatelce, která by si sama zasloužila pozornost, zaujal jak diváky, tak kritiky, snímek získal několik nominací na české filmové ceny.  

I státník má osobní život

V případě Havla tvůrci varují, že diváci nemají čekat portrét státníka. Tím spíš, že rokem 1989 filmový příběh končí. Naopak začíná dalším přelomovým momentem v československých dějinách – rokem 1968. Vyprávění se zaměřuje na Havlovu proměnu z lehkovážného dramatika přes bojovníka za lidská práva až po vůdčí osobnost sametové revoluce.  

Dějiny mají být ale „jen“ kulisou pro Havlův osobní život, na nějž se filmaři prý především soustředí. Do popředí se přitom dostává jeho vztah s manželkou Olgou.

Anna Geislerová (Olga Havlová) a Viktor Dvořák (Václav Havel)
Zdroj: Bontonfilm

„Pro mě je dnes více než kdy jindy stále živá a inspirativní jeho velikost ducha, vykoupená velkým strádáním a utrpením, včetně mnoha let nespravedlivého pronásledování a věznění, při kterých se ale dokázali semknout se svojí ženou Olgou v pevný pár a vydržet vše až do šťastného konce,“ podotýká Horák.

Fakta by neměla stát v cestě dobrému příběhu

Havlův životopis dokreslují tvůrci autorskou licencí. „Havel je hraný film, ne učebnice. Jak říkají všichni velcí vypravěči: ‚Nikdy nenechte stát fakta v cestě dobrému příběhu‘,“ zdůrazňuje režisér.

Filmového Havla našel ve Viktoru Dvořákovi, který se v roli inspirované stejnou osobností objevil loni i ve snímku Pražské orgie od Ireny Pavláskové. V Olze diváci poznají Annu Geislerovou, Martin Hofmann se proměnil v Pavla Landovského. Herecké obsazení doplňují ještě Barbora Seidlová, Stanislav Majer či Jiří Bartoška.