Britské filmové ceny si pronajaly Tři billboardy kousek za Ebbingem

BAFTA ocenily nejlepší filmy (zdroj: ČT24)

Pět z devíti nominací trefilo krimidrama Tři billboardy kousek za Ebbingem při udělování cen BAFTA. Ocenění britské filmové a televizní akademie snímku Martina McDonagha přiřklo sošky mimo jiné za nejlepší film a scénář. Favorit nominací, thriller Tvář vody, který je také favoritem Oscarů, se nakonec musel spokojit s málem.

Vítězné drama je příběh matky, která hledá spravedlnost pro svou zavražděnou dceru. Herečka France McDormandová má za tuto roli doma už Zlatý globus a zanedlouho se uvidí, jestli získá i Oscara. Přidala by ho tak k prestižní sošce za Fargo z roku 1996.

Oscarová nominace provází i nejlepšího herce podle cen BAFTA. Herečka Salma Hayeková si při vyhlašování této kategorie neodpustila narážku na loňskou oscarovou záměnu jmen, kdy byl nejprve nejlepším filmem vyhlášen muzikál La La Land, záhy se však ukázalo, že skutečné prvenství patří dramatu Moonlight.

„A vítězem je Frances McDormandová. Ne, jenom žertuji. Cenu získává Gary Oldman za Nejtemnější hodinu,“ pobavila Hayeková hlediště v Royal Albert Hall. Oldman poděkoval při přebírání sošky Winstonu Churchillovi. Právě někdejšího britského premiéra si v dramatu Joea Wrighta zahrál. 

Radost mají i tvůrci vizuálních efektů v pražském studiu UPP. Podílelo se na vzniku sci-fi Blade Runner 2049, tedy pokračování kultovního filmu, který v roce 1982 natočil Ridley Scott. Ten si z Londýna odváží čestné ocenění, převzal ho z rukou prezidenta britské filmové akademie – prince Williama.

Nového příběhu Blade Runner 2049 se ujal režisér Denis Villeneuve. „O možnosti dělat na takovémto filmu tady mnoho z nás historicky snilo. UPP vyrobilo 250 trikových záběrů, které jsou napříč celým filmem,“ připomněla producentka studia Lenka Líkařová.

Time's Up, ale ne pro Oscary

Ani ceremoniál v londýnské Royal Albert Hall se – podobně jako jiné filmové ceny – nevyhnul vyjádření k sexuálnímu obtěžování nejen v showbyznysu. Řada umělkyň přišla v černých šatech, aby tak podpořily kampaň Time's Up, která na tento problém chce upozorňovat.

Téma se pravděpodobně nevyhne 4. března ani vrcholu filmařské sezony – Oscarům. Favoritem – dle počtu třinácti nominací – je fantasy thriller Tvář vody. Ceny BAFTA jeho režiséra a spoluscenáristu Guillerma del Tora odměnily za nejlepší režii. Snímek si jinak odnesl jen ocenění za hudbu a výpravu, a to i před britskou akademii předstupoval jako jednoznačný favorit, nominací měl dvanáct.