Důsledky oscarové blamáže: Dvojice zodpovědná za obálky se už cen nezúčastní

Tvůrci filmu La La Land se v neděli na Oscarech několik minut radovali z vítězství v kategorii nejlepší film, aby vzápětí vyšlo najevo, že došlo k chybě a soška náleží snímku Moonlight. Předávající totiž dostali špatnou obálku s kartou vítěze. Prezidentka akademie pořádající filmové ceny Cheryl Boone Isaacsová prohlásila podle agentury AP, že dvojice zodpovědná za dohled nad obálkami Brian Cullinan a Martha Ruizová se už v budoucnosti nebude na filmové show podílet.

Brian Cullinan a Martha Ruizová byli tvářemi oscarového procesu, když dohlíželi na výsledky hlasování a obálky s vítězi. Měli být jedinými dvěma osobami, které před vyhlášením vítězů znaly jména úspěšných ve všech kategoriích.

Příští rok a ani v dalších letech se už do zákulisí Oscarů zřejmě nepodívají. Prezidentka americké filmové akademie Cheryl Boone Isaacsová uvedla, že byli natrvalo odstaveni od všech jednání týkající se akademie.

Producent La La Landu Jordan Horowitz drží kartu se správným vítězem Oscarů, vedle něj stojí Warren Beatty a moderátor Jimmy Kimmel. V pozadí dvojice odpovědná za obálky
Zdroj: Lucy Nicholson/Reuters

Je to trest za jejich selhání na posledním ročníku těchto filmových cen, jejichž závěr ovládl omyl historických rozměrů, když byl jako nejlepší film vyhlášen La La Land, ale skutečným vítězem byl Moonlight. Nejenže byl nejlepším filmem vyhlášen ten nesprávný snímek, ale trvalo několik minut, než byla chyba napravena, mezitím už však producenti La La Landu stihli pronést děkovné řeči.

Že bylo něco v nepořádku, se dá zpětně vyčíst z výrazu Warrena Beattyho, který cenu pro nejlepší loňské dílo vyhlašoval spolu s Faye Dunawayovou. Když otevřel obálku, znejistěl, znovu se do ní díval a oznámení jména zdržoval s pohledem do zákulisí. Pak ale obálku podal své kolegyni, která rovnou vyhlásila jméno filmu v obálce. Problém byl, že tam bylo také uvedeno jméno Emma Stoneová, protože šlo o náhradní obálku s vítězkou v kategorii herečka v hlavní roli.

Všechny obálky jsou dvakrát, místo nejlepšího filmu dostali herečku

Cullinana s Ruizovou tak částečně zradil systém, který měl Oscary jistit, aby nedošlo k problému. Večerního představení se účastní oba, přičemž každý z nich má jednu kompletní sadu obálek, to kdyby se s tou druhou něco stalo.

Za chybu s předáním špatné obálky byl zodpovědný konkrétně Cullinan, podle PwC ale selhali oba, když pak nezareagovali dost rychle.

Za zmínku přitom stojí, že Cullinan pár minut předtím na svém twitterovém účtu zveřejnil fotografii Emmy Stoneové v zákulisí, která přebrala svoji sošku nedlouho před oznámením závěrečné kategorie. Tento svůj příspěvek později smazal. „Měli na starost jednu věc. Jednu věc,“ upozorňuje šéfka akademie. „Očividně tu bylo rozptýlení,“ dodala.

Emma Stoneová
Zdroj: Mike Blake/Reuters

Firma PwC už záhy po skončení Oscarů vydala stanovisko, ve kterém přijímá plnou zodpovědnost za sérii chyb a narušení zavedených postupů. I když Cullinan a Ruizová už nebudou osobami, které budou dopředu znát výsledky, o práci úplně nepřišli. Nadále zůstanou se společností PwC, přiblížil mluvčí firmy.

Systém, kterým je zajištěno utajení výsledků, pak může doznat změn. Cheryl Boone Isaacsová uvedla, že je hodnotí. „Nikdy předtím se to nestalo a nechceme, aby se to stalo znovu. Nastavujeme nová pravidla, nové postupy a skutečně přezkoumáváme každý krok, abychom se ujistili, že se to nikdy nestane,“ prohlásila.