Nominace: Nejlépe se na Oscary tváří Tvář vody

Nejvíce nominací na Oscary za rok 2017 si připsal snímek Tvář vody (The Shape of Water) režiséra a scenáristy Guillerma del Tora. Nejprestižnější filmové ceny uděluje americká Akademie filmového umění a věd. Kdo z nominovaných si nakonec dojde na pódium pro sošku Oscara, bude známo 4. března. Žádný český tvůrce tím šťastným ale nebude.

Nejlepším filmem se může stát celkem devět titulů. Většina z nich nechybí v žebříčku snímků s nejvíce nominacemi. Představme si blíže ty, kterým se vedlo nejlépe:

Tvář vody je se třinácti nominacemi jednoznačným favoritem letošního ročníku. Trochu jiný příběh o lásce režiséra a scenáristy Guillerma del Tora se odehrává v šedesátých letech minulého století.

V tajné vládní laboratoři si němá uklízečka (Sally Hawkinsová, jedna nominace je i její) porozumí s obojživelným monstrem z Amazonie, které tu vláda drží jako objekt zkoumání. Podivný tvor má tu vlastnost, že přijímá vlastnosti těch, které potkává – podobně jako voda získává tvar podle nádoby. Netradiční romanci prožijí čeští diváci v kinech od 15. února.

Špatně si v součtu nevede ani válečný Dunkerk (s osmi nominacemi). Režisér a autor scénáře Christopher Nolan patří k miláčkům fanoušků a veskrze i kritiky, ať už díky „netopýřím“ příběhům Batman začíná či Temný rytíř, nebo za věčné hledání nových světů ve vzdálených galaxiích (Interstellar) či v lidských snech a podvědomí (Počátek).

U filmového zpracování jedné z nejslavnějších bitev druhé světové války padlo podezření, že jím Nolan vytáhl i do boje o Oscara, kterého se mu dosud nepodařilo získat. (Recenze)

Krimidrama Martina McDonagha Tři billboardy kousek za Ebbingem, jehož jméno mezi letošními oscarovými tipy znělo často, zůstalo i kousek za nejúspěšnějším titulem nominací. Šancí má sedm. I díky Frances McDormandové a Woodymu Harrelsonovi v rolích dvou nepřátel: šéfa místní policie a matky, které zavraždili dceru.

V kinech tenhle „coenovský“ příběh ještě diváci stihnou i s čerstvou oscarovou nominací, promítá se teprve od minulého týdne. (Recenze)

Jestli Britové něco umí, tak podle oscarové akademie zjevně válčit a pak o tom točit filmy. Podobně jako Dunkerk se i Nejtemnější hodina – v režii Joeho Wrighta – věnuje období druhé světové války. Konkrétně roli milovaného i nenáviděného premiéra Winstona Churchilla. Na cestu mu v potemnělých časech svítí šest nominací, jedna nepřekvapivě i pro jeho filmového představitele Garyho Oldmana. (Recenze)

Šestka je šťastné číslo i pro Paula Andersona, tvůrce, který už své jméno při vyhlašování oscarových nominací slyšel tolikrát, že by ho to nemělo vyvést z míry. Tentokrát se snaží kolem prestižní sošky obtočit Nit z přízraků (Phantom Thread), podobně jako si hrdinka tohoto filmu (Vicky Kriepsová) obtáčí kolem prstu návrháře Daniela Day-Lewise. Že tichá voda břehy mele, zjistí tuzemské publikum v kinech už 1. února.

Ke skutečné události se vrací snímek The Post (české biografy ho od 22. února uvedou pod názvem Akta Pentagon: Skrytá válka). Tom Hanks a Meryl Streepová (s čerstvou oscarovou nominací) v něm vystupují jako novináři, kteří zveřejnili tajnou zprávu americké vlády o válce ve Vietnamu. Celé to z režisérského křesla neřídil nikdo menší než Steven Spielberg.

Greta Gerwigová má bohatší spíše herecký rejstřík (objevila se například předloni v životopisném snímku o Jackie Kennedyové), akademici si jí ale všimli jako režisérky. Lady Bird je teprve druhým snímkem v její režii. Příběh o dospívání tak možná dospěje až k Oscarovi. Těsně předtím se dostane do českých kin (přesněji 1. března).

Náctiletý je i jeden z hrdinů příběhu Call Me by Your Name. V komorní atmosféře rozvíjí původem italský režisér Luca Guadagnino jemnou přitažlivost dvou chlapců, které spojilo horké léto na italské riviéře. Čeští diváci do léta čekat nemusí – snímek uvidí už od 22. března.

Get out – Uteč (v překladu českého distributora) – radí název filmu Jordana Peeleho hlavnímu hrdinovi Chrisovi (Daniel Kaluuya), černošskému mladíkovi, který se jede představit rodině své bílé dívky. Pobyt se ovšem promění v horor, který tak trochu souvisí s barvou Chrisovy pleti. Akademiky ale režijní debut amerického komika zjevně nevyděsil.

Tolik finálová devítka. Nedostaly se do ní mimo jiné dva tituly, které mají na co navazovat:  sci-fi Blade Runner 2049 a Star Wars: Poslední z Jediů. Přestože oba získaly čtyři, respektive pět nominací, převážně ovšem ve vizuálních kategoriích.

Bába z ledu zůstala u ledu

Česká kinematografie se před oscarové brány nedostala. Snímek Bába z ledu, kterým akademiky chtěla zaujmout Česká filmová a televizní akademie, neprošel ani prvním kolem výběru devíti filmů. Uspěla naopak například transgenderová Fantastická žena z Chile nebo jateční romance O těle a duši z Maďarska. 

  • Mezi pět nominovaných se český film naposledy probojoval v roce 2004 díky snímku Želary
  • Do finálového výběru se podařilo dostat ještě dalším pěti snímkům: komediím Lásky jedné plavovlásky (1965), Hoří, má panenko (1967) a Vesničko má středisková (1985) a také dramatům Obecná škola (1991) a Musíme si pomáhat (2002).
  • Soška Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek putovala do Česka naposledy v roce 1997 za film Kolja režiséra Jana Svěráka. 
  • Další dva Oscary si Česko (Slovensko) připsalo v 60. letech – za Obchod na korze a za Ostře sledované vlaky.

Oscary se letos udělují podevadesáté. Závěrečný ceremoniál loňského ročníku zpestřilo neplánované překvapení. Kvůli záměně obálek byl nejprve nejlepším filmem vyhlášen muzikál La La Land, záhy se však ukázalo, že skutečným vítězem je drama Moonlight