Bebjak natáčí minisérii o vyšetřování na hraně zákona, spoluscenáristou je kriminalista

Peter Bebjak, režisér například oceňovaných Případů 1. oddělení, natáčí pro Českou televizi další napínavou minisérii. Psychologické drama Vedlejší produkt se zabývá otázkou, zda jsme si před spravedlností skutečně všichni rovni. Jedním z autorů scénáře je kriminalista Aleš Preis. V hlavních roli detektiva, který se snaží vyřešit vraždu těsně před promlčením, se představí Tomáš Maštalír.

Tématem zločinu a trestu a osobní zodpovědnosti navazuje Vedlejší produkt na minisérii Spravedlnost rovněž v režii Petera Bebjaka. Ta rozehrávala příběh detektiva vyšetřujícího případ vraždy prominentního soudce, kterou spáchala kriminalistova dcera.

„Vedlejší produkt není klasickou kriminálkou, i když se v něm paralelně řeší rovnou dva případy, ale je spíše psychologickým dramatem, ve kterém jsou hlavní postavy vystaveny zkouškám, jež do děje vnášejí větší napětí než samotná detektivka,“ uvedla kreativní producentka Kateřina Ondřejková. Námět vzešel od scenáristy Jakuba Režného a kriminalisty Aleše Preise.

Preis byl členem pražské mordparty, jejíž dnes už bývalý šéf Josef Mareš se skutečnými případy inspiroval k seriálu Případy 1. oddělení. Preiss inspiroval postavu kapitána, kterou v seriálu hraje Filip Blažek. Přispěl také k epizodě Spolubydlící o vraždě dvou studentů, dokonce si v ní zahrál epizodní roli kriminalisty.

Nyní se přestavuje jako scenárista ve spolupráci s Jakubem Režným, jehož filmografie je zatím skromná. Mimo jiné patří k tvůrcům televizního filmu o důlní katastrofě Dukla 61, oceněném Českým lvem.

Kdo zabil Evu?

Vedlejší produkt vychází ze skutečného příběhu. „Přál bych si, abychom dokázali u diváků vytvořit představu, že se dívají na realitu, která se odehrává přímo před jejich očima. Aby se při sledování strachovali o postavy, i když občas nerozumí tomu, co dělají, a ne vždy s nimi souzní, ale v konečném důsledku jim rozumí a chápou je,“ říká režisér Peter Bebjak.

„Mám rád pohádky. Dobro totiž vždy zvítězí nad zlem. Život bohužel není pohádka. Ale i trpké konce nesou v sobě cosi pozitivního. Přinejmenším snahu v nás zamezit opakování nespravedlnosti,“ dodal.

Hlavní postavou Vedlejšího produktu je detektiv Josef (v podání slovenského herce Tomáše Maštalíra) z ostravského oddělení vražd. Za použití nelegálních metod při dopadení brutálního vraha je potrestán každoroční rutinní prověrkou nevyřešených vražd.

Díky tomu objeví případ osmnáctileté Evy, kterou před dvaceti lety někdo uškrtil v jejím bytě. Do promlčení případu zbývá šestnáct dnů a Josef je rozhodnut najít vraha i s použitím metod, které jsou opět na hraně zákona.

„Josef je férový chlap, správný policajt, kterého vytáčí jakákoliv nespravedlnost. Je kritický i vůči kolegům,“ říká o své roli Tomáš Maštalír. Do dalších rolí tvůrci obsadili Martina Hofmanna, Zuzanu Stivínovou, Pavlu Beretovou, Alberta Čubu, Johanu Matouškovou, Magdalenu Borovou či Jana Vondráčka. Natáčení zavedlo štáb do Prahy a Ostravy.