Banksyho racek na domě byl pro majitele „noční můra“. Museli platit za opravy i hlídače

Pro mnoho lidí by bylo splněným snem se jednoho rána probudit a zjistit, že na fasádě jejich domu přibylo nejnovější dílo od Banksyho. Manželé Couttsovi z Lowestoftu by nesouhlasili. Zatímco tento streetartový umělec svou identitu tají, o jeho nových malbách se rychle ví. To ale přitahuje i pozornost nežádoucí pro obyvatele takového domu. Podle listu The Times vynaložili Couttsovi na odstranění graffiti racka už zhruba dvě stě tisíc liber (5,4 milionu korun).

Banksy svou tvorbou komentuje politická a společenská témata, ale také doplňuje do veřejného prostoru nové kontexty. A to všude po světě. Na domě Couttsových v Lowestoftu se v roce 2021 přes noc objevil šestimetrový racek. Působil dojmem, že si chce něco odnést z kontejneru, v němž byl vedle domu připraven materiál na zateplení.  

Racka Banksy namaloval jako součást série nazvané Great British Spraycation. Vytvářel umělecká díla v přímořských městech, aby pomohl obnovit tamní turistický ruch.

Manželé žijí v Enfieldu v severním Londýně a nemovitost v Lowestoftu pronajímali, když se dílo anonymního umělce objevilo. „Zpočátku to bylo samozřejmě neuvěřitelné, ale jak se věci vyvíjely, začalo to být nesmírně stresující. Nejsem si jistý, jestli si Banksy uvědomuje nezamýšlené důsledky pro majitele domů. Kdybychom mohli vrátit čas, udělali bychom to,“ říká Garry Coutts.

Zájem od úředníků i zlodějů

O dům se začali zajímat vandalové a zloději. „Musel jsem si najmout nočního hlídače, aby se o něj (graffiti) staral poté, co někdo jeho část ukradl a pokusil se ji prodat na Facebooku. Jindy byli vandalové přistiženi s tuctem kbelíků bílé barvy a zřejmě se ho chystali přemalovat,“ popsal Garry listu The Times své zkušenosti.

Překvapení, že zrovna jejich dům si Banksy vybral pro své graffiti, trochu zchladila také městská rada, když manželům oznámila, že by na dílo mohla vydat příkaz k zachování. Pro Couttsovy by to znamenalo náklady ve výši čtyřiceti tisíc liber ročně na údržbu díla.

„Byla to živoucí noční můra. Měli jsme nějaké problémy s prasklinami ve zdi, takže abychom ji zabezpečili, museli jsme ji odstranit, protože kdyby došlo k nehodě, byli bychom za to zodpovědní,“ uvedl Garry.

Akce na odstranění díla byla dokončena v noci na pondělí poté, co byla první polovina odvezena minulý měsíc. Proces byl komplikovaný, protože zeď původně nebyla vnější. K odstranění dvaadvacetitunové zdi s uměleckým dílem bylo třeba ji vyztužit dvanácti vrstvami pryskyřice, skelnými vlákny, pěti tunami oceli a použít jeřáb, aby ji odvezl.

Rádi bychom něco vydělali

„Teď musíme vymyslet, co s ním uděláme. Účet za jeho vyjmutí pravděpodobně přesáhne dvě stě tisíc liber a my jsme jen normální lidé, takže bychom ho rádi prodali a něco na něm vydělali,“ uvedl Garry Coutts, pokrývač v důchodu.

Náklady na udržení díla se Couttsovým pravděpodobně několikanásobně vrátí, Banksyho díla se prodávají i za částky, které jdou do milionů. Nejvíce zatím kupec zaplatil za obraz dívky s balonkem, který se původně vydražil v roce 2018 za více než milion liber (29 milionů korun).

Ve chvíli, kdy anonymní evropský zájemce učinil nejvyšší nabídku, se spustila skartovačka ukrytá v rámu. Jenže během skartování se zasekla, a obraz tak zůstal poničen jen zčásti. V roce 2021 se prodal za 18,5 milionu liber (přes půl miliardy korun).