TÉMA

Graffiti

Sprejeři „ozdobili“ vlaky Jindřichohradecké úzkokolejky. Čištění je drahé a časově náročné

Insolvenční správce Jindřichohradeckých místních drah informoval, že vlaky by na úzkokolejku mohly opět vyjet už na začátku června. Do té doby by trať měla mít nového vlastníka. Nejezdí se po ní už jeden a půl roku. O unikátní vagony se zatím dobrovolně starají bývalí zaměstnanci a potýkají se i s tím, že vozy se stávají terčem útoku vandalů.
9. 4. 2024|

Graffiti od Banksyho znamenají i starosti. Majitele stresují a zloději je kradou

Ničí se, kradou i se stávají předmětem závisti. Řeč je o dílech streetartového umělce Banksyho. Aniž by prozradil svou identitu, zanechává graffiti na soukromých domech i veřejných místech po celém světě. Bývají spojena se společenským nebo politickým apelem, navíc vtipně využívají kontext veřejného prostoru. A jejich hodnota šplhá do milionů. Nejnovější dílo na zdi v severním Londýně vydrželo neponičené jen pár dní.
21. 3. 2024|

Ochranný nátěr na vlacích pomohl, odstranění graffiti je rychlejší a ekologičtější

Ochranný nátěr, který pořídily České dráhy za peníze Středočeského kraje na příměstské vlaky, se osvědčil. Nátěr umožňuje posprejované vagony vyčistit zhruba dvakrát rychleji a ekologičtěji. Právě sprejerství bylo problémem především v okolí Prahy. Dráhy loni zaznamenaly čtyři sta šedesát případů. Posprejovaný vlak se musí odstavit a vyčistit, což bez nátěru trvalo až deset hodin.
10. 3. 2024|

Sprejeři loni napáchali škody za sto milionů. Téměř polovinu částky tvoří případy z Prahy

Škody za nelegální graffiti se za loňský rok vyšplhaly na 99,6 milionu korun. Jedná se o nárůst o více než šestnáct milionů oproti předešlému roku. České televizi to potvrdila policie. Jenom v Praze škody způsobené sprejerstvím činily více než 42 milionů korun. Průměrná škoda za jeden případ pak poprvé přesáhla částku dvacet tisíc korun.
1. 3. 2024|

„Je to Robbie.“ Banksy možná už před dvaceti lety prořekl svoje křestní jméno

Tvorba streetartového umělce Banksyho unikla nejspíš málokomu, svými graffiti komentoval dění od Londýna po Pásmo Gazy. Jeho díla se prodávají za desítky milionů eur.  Skutečná identita tvůrce ale zůstává skrytá, navzdory mnoha spekulacím. Dvacet let starý rozhovor pro BBC naznačuje, že by se mohl jmenovat Robbie.
22. 11. 2023|

Banksyho racek na domě byl pro majitele „noční můra“. Museli platit za opravy i hlídače

Pro mnoho lidí by bylo splněným snem se jednoho rána probudit a zjistit, že na fasádě jejich domu přibylo nejnovější dílo od Banksyho. Manželé Couttsovi z Lowestoftu by nesouhlasili. Zatímco tento streetartový umělec svou identitu tají, o jeho nových malbách se rychle ví. To ale přitahuje i pozornost nežádoucí pro obyvatele takového domu. Podle listu The Times vynaložili Couttsovi na odstranění graffiti racka už zhruba dvě stě tisíc liber (5,4 milionu korun).
25. 5. 2023|

České dráhy musí platit milionové pokuty za nedodržení smluv, na vině jsou sprejeři a vandalové

České dráhy (ČD) musí platit milionové pokuty za nedodržování smluv v Praze a středních Čechách. Podle organizátora dopravy v kraji – Pražské integrované dopravy – jsou hlavně osobní vlaky City Elefant špinavé, často i s nižší než domluvenou kapacitou. Na soupravy útočí skupiny vandalů a ČD nestíhají graffiti z vlaků odstraňovat. Některé kvůli tomu vůbec nesmí na trať. Kraj s ČD proto chystá osvětovou kampaň i investici asi 70 milionů korun do odolnějších laků.
25. 3. 2023|

Kyjevan se pokusil ukrást Banksyho dílo z Hostomelu. Hrozí mu dvanáct let vězení

Až dvanáct let může strávit za mřížemi obyvatel Kyjeva, který je podezřelý, že na počátku prosince zorganizoval na předměstí Hostomel pokus o krádež jednoho z protiválečných děl britského umělce Banksyho. Z fasády domu vyřízl obrázek ženy v natáčkách a plynové masce a s hasicím přístrojem v rukou. O obvinění podezřelého a možném trestu v případě odsouzení informovala rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda (RFE/RL) s odvoláním na generální prokuraturu.
3. 1. 2023|

Banksyho krysa s prakem zmizela před několika lety z Palestiny, teď se vynořila v Izraeli

Zmizelé graffiti, které zřejmě v roce 2007 vytvořil britský streetartový umělec Banksy na Západním břehu Jordánu, se za nejasných okolností objevilo v galerii moderního umění v Tel Avivu. Zda jde o autentické dílo, se ale nepodařilo zatím ověřit. Krysu s prakem vytvořil Banksy jako protest proti izraelské okupaci. Podle palestinského ministerstva cestovního ruchu jde o krádež – umělecké dílo vzniklo pro Palestinu a mělo by patřit Palestině.
8. 8. 2022|

Festival Wallz proměňuje v Plzni velkoplošným street artem dva tisíce metrů čtverečních

Už potřetí se v Plzni koná festival streetartového umění Wallz. Fasády na exponovaných místech přeměňují domácí i zahraniční umělci takzvanými mural arty. Pro svou tvorbu mají k dispozici nejméně dva tisíce metrů čtverečních plochy. Veřejnost může umělcům koukat pod ruku.
17. 6. 2022|

Praha má svou Wall Street, zabydleli ji umělci „z ulice“

Pražská galerie Villa Pellé na výstavě Wall Street shromáždila tvorbu devíti zástupců domácí street art a graffiti komunity. Vystavující umělci mají společnou historii „z ulice“, většina z nich se ale už delší dobu věnuje volné tvorbě a vystavuje v galeriích. Do projektu se zapojily i další galerie.
7. 6. 2022|

Starý strahovský kiosek i malby. Dřív dělali graffiti na ulicích, dnes vystavují v galeriích

Mají sice společnou historii v graffiti a streetartu, většina z nich se ale už delší dobu věnuje volné tvorbě a z ulic se přesunuli do galerií. Výrazní umělci teď vystavují dokonce společně, a to na výstavě Wall Street v pražské vile Pellé.
3. 6. 2022|

Za posprejování Karlova mostu uložil soud mladé dvojici veřejně prospěšné práce

Chlapci i dívce, kteří loni v létě posprejovali Karlův most, uložil soud vykonat šedesát hodin společensky prospěšné činnosti. Rok bude navíc oba mladistvé sledovat, zda vedou řádný život. Chlapec, který měl nedávno osmnácté narozeniny, i šestnáctiletá dívka se k činu přiznali a společně napůl uhradili způsobenou škodu v celkové výši zhruba 95 tisíc korun.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 15:08|

Policie zahájila stíhání chlapce a dívky za posprejování Karlova mostu

Policie zahájila trestní stíhání sedmnáctiletého chlapce a o rok mladší dívky za červencové posprejování Karlova mostu. Oba mladiství se ke skutku přiznali. Obviněni jsou z poškození cizí věci. Uvedl to šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 10 Richard Houdek.
12. 10. 2021|

Na čištění Karlova mostu jde ročně až půl milionu. Za poškození památky hrozí i tři roky vězení

Karlův most v Praze, který je jednou z nejznámějších památek v Česku, se opakovaně stává terčem vandalů. Nové nápisy se na něm objevily naposledy před měsícem. Některé graffiti nebo značky jsou však na mostě i několik let. Čištění památky, které probíhá různými způsoby, stojí podle Technické správy komunikací zhruba půl milionu korun ročně.
25. 8. 2021|

Graffiti, které by chtěl mít na domě každý

Když se na něčím domě nebo veřejném majetku objeví graffiti, nebývá to důvod k radosti, už kvůli nákladům na odstranění nechtěného uměleckého výlevu. Ovšem pokud autorem dílka není Banksy. To je pak možné graffiti vydražit za miliony a úředníci je zakrývají ochrannými deskami, jako třeba v Lowestoftu, kde Banksy „řádil“ letos v srpnu naposled. Část jeho tvorby už stihli ale poničit vandalové. Britský streetartový umělec, jemuž se už léta daří tajit svou identitu, ve své tvorbě komentuje, mnohdy dost kousavě, politická a společenská témata. Ale také vtipně doplňuje do veřejného prostoru nové kontexty.
21. 8. 2021|

Restaurátor odstranil graffiti z Karlova mostu, práce mu zabrala dva dny

Restaurátor, který pro pražskou Technickou správu komunikací (TSK) od soboty odstraňoval graffiti z Karlova mostu, skončil s pracemi v neděli večer, řekla mluvčí TSK Barbora Lišková. Dodala, že na místě se ještě uskuteční kontrola s památkáři, kteří rozhodnou, zda budou potřeba další úpravy. K poškození mostu se v sobotu policii přihlásil mladý muž.
12. 7. 2021|

Covidem inspirované graffiti tvoří neznámí i známí umělci po celém světě

Zatímco pandemie koronaviru v posledních měsících nutí lidi k izolaci, na různých místech světa se objevují umělecká dílá inspirovaná právě nemocí covid-19. Graffiti netvoří pouze umělci, ale i amatéři, kteří ve sprejování nacházejí možnost úniku před současnou situací. Jedním z nejoblíbenějších témat, která se na stěnách objevují, je podpora klíčových pracovníků – záchranářů, lékařů a zdravotníků.
9. 3. 2021|

Podmínka německému turistovi za posprejování Karlova mostu v Praze platí

Pražský městský soud ve středu potvrdil roční podmíněný trest německému turistovi Benjaminu Wittigovi, který spolu se svým bratrem loni v létě posprejoval jeden z pilířů Karlova mostu. Jedenatřicetiletému cizinci ponechal také stotisícový peněžitý trest a vyhoštění na pět let. Odvolací senát zamítl Wittigovo odvolání. Stejný trest udělený před rokem jeho mladšímu bratru Niclasu Steigerovi již nabyl právní moci.
9. 12. 2020|

Graffiti, které je vidět z letadla. Mladý sprejer chce ukazovat lidskost

Francouzsko-švýcarský umělec, který si říká Saype, tvoří ve městě či přírodě obří malby, jež je možné pozorovat převážně z ptačí perspektivy. Své zatím poslední dílo vytvořil v tureckém Istanbulu. Sprejer ke své tvorbě použivá ekologické barvy a zaměřuje se především na téma lidskosti a odporu k násilí.
28. 10. 2020|

Umělec, jakého svět neviděl. Pražská galerie vystavuje Banksyho

Streetartového uměle Banksyho nikdo nezná, jeho tvorbu ale téměř každý. Svá díla provokující k zamyšlení „vystavuje“ většinou po zdech v různých zemích. Výběr z jeho tvorby – v podobě reprodukcí – je nyní poprvé k vidění v Praze. The World of Banksy přibližuje Galerie Mánes do 27. září.
5. 6. 2020|

Neznámý sprejer popsal část Karlova mostu. Případem se zabývá policie

Neznámý sprejer zřejmě o víkendu popsal část pražského Karlova mostu. Nápis se objevil na jednom z pilířů u Malostranské mostecké věže. Podle radní pro kulturu Hany Třeštíkové už o situaci památkáři vědí a řeší ji. Mluvčí městské policie uvedla, že poškození nikdo neoznámil a do prostoru pod mostem nedohlédnou žádné kamery. Vyšetřovatelé se případem zabývají pro podezření z trestného činu poškození cizí věci.
9. 3. 2020Aktualizováno9. 3. 2020, 16:38|

Banksy před Vánoci vytvořil nové graffiti. Upozorňuje na problém bezdomovectví

Streetartový umělec Banksy vytvořil v anglickém městě Birmingham nástěnnou malbu, upozorňující v adventní době na problém bezdomovectví. Na zeď za městskou lavičku často používanou lidmi bez domova k přenocování přimaloval dva vánoční soby, kteří ji jakoby táhnou vzhůru k hvězdné obloze.
10. 12. 2019|
Donbas

Místo munice barvy a štětce. Umělci na východě Ukrajiny rozbíjejí válečnou šeď

Východ Ukrajiny ukazuje, že navzdory složité geopolitické situaci na kulturní život nerezignoval. Do průmyslového města Kramatorsk v Donbasu se sjelo devět umělců z různých koutů světa. Takzvanými murály, velkými malbami na zdech domů, oživují šeď tamních ulic.
29. 10. 2019|