České dráhy musí platit milionové pokuty za nedodržení smluv, na vině jsou sprejeři a vandalové

Kvůli vandalům musí ČD platit pokuty (zdroj: ČT24)

České dráhy (ČD) musí platit milionové pokuty za nedodržování smluv v Praze a středních Čechách. Podle organizátora dopravy v kraji – Pražské integrované dopravy – jsou hlavně osobní vlaky City Elefant špinavé, často i s nižší než domluvenou kapacitou. Na soupravy útočí skupiny vandalů a ČD nestíhají graffiti z vlaků odstraňovat. Některé kvůli tomu vůbec nesmí na trať. Kraj s ČD proto chystá osvětovou kampaň i investici asi 70 milionů korun do odolnějších laků.

Sprejeři a vandalové trápí Pražskou integrovanou dopravu dlouhodobě. Vlaky jsou posprejované nejen zvenku, ale i zevniř. Kvůli pokresleným značkám dokonce nemohla vyjet jedna ze souprav City Elefant. Její čištění zabere hned několik hodin. 

„Takové odstavení (kvůli graffiti) trvá celý den, děláme to o víkendech. Takže třeba za týden se dá vyčistit jedna, maximálně dvě soupravy,“ uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Některé vlaky jsou kvůli vandalům mimo provoz i déle. Celkem dva měsíce byl odstaven jeden z vagonů, ve kterém cestující zapálili toaletu. 

Vlaky mají kvůli vandalům nižší kapacitu

A právě i kvůli vandalům je často ve vlacích nedostatek místa. Odstavené soupravy totiž není čím nahradit. ČD tak někdy nasazují kratší soupravy, místo dvou City Elefantů jenom jeden. To ale znamená i nedodržení smlouvy.  

„Za loňský rok jsme udělili sankce zhruba za dvanáct milionů korun, z toho celých devět milionů bylo právě za řazení nižšího počtu vagonů, než je předepsán,“ sdělil mluvčí Pražské integrované dopravy Filip Drápal. 

Jenže další miliony korun pak musí dráhy platit za čištění vlaků a jejich přelakování. Nyní se dokonce zvažují speciální polepy, díky kterým by bylo odstraňování graffiti jednodušší.