TÉMA

City Elefant

České dráhy musí platit milionové pokuty za nedodržení smluv, na vině jsou sprejeři a vandalové

České dráhy (ČD) musí platit milionové pokuty za nedodržování smluv v Praze a středních Čechách. Podle organizátora dopravy v kraji – Pražské integrované dopravy – jsou hlavně osobní vlaky City Elefant špinavé, často i s nižší než domluvenou kapacitou. Na soupravy útočí skupiny vandalů a ČD nestíhají graffiti z vlaků odstraňovat. Některé kvůli tomu vůbec nesmí na trať. Kraj s ČD proto chystá osvětovou kampaň i investici asi 70 milionů korun do odolnějších laků.
25. 3. 2023|

Uplynulé desetiletí českou železnici proměnilo, mizejí malé motoráky i koženky. Zrychlení ale nepřišlo

Desetiletí uplynulo od doby, kdy začal velký přerod české železnice z hlediska vozového parku. Po dlouhé době ustrnutí, kdy provoz závisel na starých „koženkových“ vagonech a zcela nevhodných malých motorových vozech, začaly přicházet zcela nové a koncepčně moderní vlaky. Loni oslavily deset let od svého schválení k provozu motorové jednotky Regio Shark, letos budou mít první kulatiny Regio Pantery, které významně proměnily podobu cestování osobními vlaky na elektrizovaných tratích.
20. 2. 2023|

Vlaky CityElefant dostanou zabezpečení za miliardu a půl

České dráhy vybaví své regionální vlaky CityElefant zabezpečovacím systémem ETCS. Zakázku na vybavení 66 souprav provede za 1,5 miliardy korun dceřiná společnost drah ČD-Telematika s dalšími partnerskými firmami. Vlaky budou vybavovány postupně, první část dostane zabezpečovací techniku do roku 2025. Dráhy nechají vybavit systémem i další své vlaky.
3. 5. 2022|