„Je to Robbie.“ Banksy možná už před dvaceti lety prořekl svoje křestní jméno

Tvorba streetartového umělce Banksyho unikla nejspíš málokomu, svými graffiti komentoval dění od Londýna po Pásmo Gazy. Jeho díla se prodávají za desítky milionů eur.  Skutečná identita tvůrce ale zůstává skrytá, navzdory mnoha spekulacím. Dvacet let starý rozhovor pro BBC naznačuje, že by se mohl jmenovat Robbie.

Jde o jeden z mála rozhovorů, který Banksy poskytl rozhlasu. Kulturní redaktor BBC Nigel Wrench se v roce 2003 tvůrce graffiti zeptal, zda je jeho jméno Robin Banks. „Je to Robbie,“ odpověděl umělec.

Wrench zpovídal tehdy zhruba dvacetiletého umělce při příležitosti zahájení jeho výstavy Turf War v Londýně. Rozhovor stanice neodvysílala celý, ale téměř o dvě dekády později, když Wrench poslouchal podcast The Banksy Story, si vzpomněl na někdejší interview. Celý záznam měl schovaný doma na disku a následně ho podcastu poskytl.

Díla jako z mikrovlnky

Banksy v rozhovoru mimo jiné prohlašuje, že za svá díla vytvořená na veřejných prostranstvích bez povolení se nemusí omlouvat. Považuje je prostě za rychlý způsob, jak vyjádřit svůj názor. 

Svůj přístup demonstroval na příměru k matčině kuchyni: „Moje matka každou neděli připravovala pečeni a každou neděli říkala: ‚Trvá hodiny ji udělat, ale minuty ji sníst.‘ A dneska jí jídla z mikrovlnky a zdá se mnohem spokojenější. Tak nějak přistupuji k umění. Chci ho mít rychle hotové.“ 

Umělec se proslavil především politicky angažovanými nástěnnými obrazy vytvořenými potají ve veřejném prostoru na různých místech světa. Na obvinění z vandalismu reagoval v rozhovoru radou, že kdokoliv může jeho dílo přemalovat.

Kdo je Banksy?

Od počátku kariéry se Banksymu daří tajit svou skutečnou identitu. Ví se ale například, že pochází z anglického Bristolu. 

Záhada Banksyho totožnosti vedla k mnoha spekulacím. Už v roce 2008 britský bulvární list Mail on Sunday tvrdil, že za tímto pseudonymem se skrývá výtvarný umělec Robin Gunningham z Bristolu. Odkazoval přitom na fotografii, která údajně tohoto muže zachycuje při práci na Jamajce v roce 2004. Podle listu Bristol Live navíc Gunningham používá jméno Robin Banks.

Dalším kandidátem je další Bristolan Robert Del Naja. Začínal jako tvůrce graffiti a proslavil se jako člen kapely Massive Attack. Některá Banksyho díla vznikla před nebo po vystoupeních skupiny v daných městech, například v New Yorku či Melbourne.

Agentura AFP soudí, že Banksyho by mohla přinutit k prozrazení totožnosti právní bitva se společností Full Color Black (FCB), která prodává blahopřání inspirovaná Banksyho tvorbou. Firma Full Color Black obvinila umělce a společnost Pest Control, která ho zastupuje, z pomluvy poté, co Banksy na Instagramu vyjádřil rozhořčení nad podobností se svými díly.