Banksyho krysa s prakem zmizela před několika lety z Palestiny, teď se vynořila v Izraeli

Zmizelé graffiti, které zřejmě v roce 2007 vytvořil britský streetartový umělec Banksy na Západním břehu Jordánu, se za nejasných okolností objevilo v galerii moderního umění v Tel Avivu. Zda jde o autentické dílo, se ale nepodařilo zatím ověřit. Krysu s prakem vytvořil Banksy jako protest proti izraelské okupaci. Podle palestinského ministerstva cestovního ruchu jde o krádež – umělecké dílo vzniklo pro Palestinu a mělo by patřit Palestině.

Graffiti vzniklo zřejmě v roce 2007, kdy Banksy navštívil okupovaná palestinská území. Umělec, který svou identitu tají, svou tvorbou ve veřejném prostoru komentuje politická a společenská témata a izraelsko-palestinský konflikt patří mezi nejčastěji pojmenovávané problémy.

Nástěnná kresba krysy s prakem vznikla u Betléma, nedaleko izraelské pohraniční zdi. Banksy ji nakreslil na zdi opuštěného izraelského stanoviště. Později dílo někdo posprejoval nápisem RIP Banksy Rat (Odpočívej v pokoji, Banksyho kryso) a Palestinci dílo odstranili z veřejného prostoru.

To byl můj nápad, přiznal izraelský sběratel umění

Dílo se mnoho let považovalo za ztracené. Nyní je malba k vidění asi jen hodinu cesty autem od původního místa, nicméně ve skutečnosti v úplně jiném světě. Krysa na bloku o velikosti zhruba dvou metrů čtverečních a váze na čtyři sta kilogramů je vystavena v jedné z galerií umění ve finanční čtvrti v Tel Avivu, spolu s díly dalších soudobých umělců.

Převoz do Izraele zajistil podle svých slov izraelský sběratel umění Koby Abergel. Dílo podle něj není na prodej. Převoz dojednal se svým nejmenovaným palestinským společníkem, který zajistil podle Abergela vývoz mimo palestinská území.

Do přepravy podle něj nebyla zapojena izraelská armáda, která ale přísně kontroluje pohyb z palestinských okupovaných území i opačným směrem. Pod menším dohledem jsou však izraelští osadníci. Abergelova tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Palestinské úřady: Je to krádež

Palestinské úřady přesun označily za akt porušující právo. „Je to krádež majetku palestinského lidu,“ uvedl mluvčí palestinského ministerstva turismu Jeries Qumsieh, podle kterého by graffiti mělo zůstat tam, kde vzniklo.

Podle mezinárodních dohod musí okupační mocnosti předcházet vývozu uměleckých děl z území, která spravují. Izraelské úřady ale tvrdí, že o přesunu díla nic nevěděly.

Navíc to není poprvé, co díla Banksyho vytvořená na palestinských územích byla přesunuta mimo Palestinu. V roce 2008 byla odstraněna ze zdí v Betlémě dvě graffiti, která pak zakoupily galerie ve Spojených státech a Velké Británii.