Zahraniční obchod se propadá do stále většího schodku, dolů jej táhnou drahé energetické komodity

Zahraniční obchod Česka skončil v říjnu schodkem 26,8 miliardy korun, který byl meziročně o deset miliard větší. Hlavní příčinou schodku zůstávají vysoké ceny dovážených energetických komodit a vstupů. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Obchodní bilance je v deficitu už devátý měsíc v řadě. Meziročně vzrostl vývoz zboží z Česka o 17,2 procenta na 392,1 miliardy korun. Dovoz stoupl o 19,2 procenta na 418,9 miliardy korun. 

Meziměsíčně se po sezonním očištění snížil vývoz o 2,6 procenta. Import klesl ve srovnání se zářím o 1,8 procenta. 

Podle statistiků nepřinesly říjnové výsledky žádné podstatné změny proti předchozím měsícům. „Pokračoval dvouciferný růst vývozu i dovozu, hlavní příčinou schodku obchodní bilance jsou stále vysoké ceny dovážených energetických komodit a vstupů. Zaznamenali jsme i výraznější prohlubování deficitu obchodu s Čínou,“ uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Bilance zahraničního obchodu se zeměmi Evropské unie se v říjnu meziročně zlepšila o 17,1 miliardy korun. Naopak deficit obchodu s mimounijními státy se prohloubil o 27,5 miliardy korun. 

Říjnové výsledky zahraničního obchodu nepříznivě ovlivnilo zejména meziroční zhoršení bilance obchodu s elektrickými zařízeními o 4,6 miliardy korun. Dále se prohloubil schodek obchodu s ropou a zemním plynem o 3,6 miliardy a základními farmaceutickými výrobky o 3,1 miliardy korun.

Naopak příznivý vliv na celkové saldo měl zejména vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly o 9,6 miliardy korun a stroji a zařízeními o 1,7 miliardy korun. Deficit obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji se meziročně zmenšil o 2,4 miliardy.

Schodek je vyšší, než analytici očekávali

Podle analytiků je říjnový schodek zahraničního obchodu větší, než očekávali. Shodují se, že na negativním výsledku měl podíl stejně jako v předchozích měsících zejména dovoz minerálních paliv. Za celý rok by dle nich mohla bilance zahraničního obchodu skončit v deficitu přes 200 miliard korun.

„Tam, kde se zahraničnímu obchodu v září dařilo stahovat deficit, šel vývoj v říjnu opět opačným směrem. O více než sedm miliard korun se proti předchozímu měsíci prohloubil deficit s minerálními palivy,“ uvedli analytici Raiffeisenbank. Výsledky zahraničního obchodu podle nich potvrzují slabší vývoj české ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí. 

„Za prvních deset měsíců letošního roku zahraniční obchod vykázal schodek 174 miliard korun ve srovnání s přebytkem 3,4 miliardy korun ve stejném období loňského roku. Za celý letošní rok očekáváme deficit 212 miliard korun,“ reagovala na schodek analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Ekonom UniCredit Bank Jiří Pour pak nečeká, že se v nadcházejících měsících bilance zlepší. „Očekáváme, že česká ekonomika se bude minimálně do konce prvního kvartálu příštího roku nacházet v recesi, což se projeví i na zahraničním obchodu,“ uvedl.