Mezi USA a EU vzplál spor o dotace pro americký průmysl. Evropa se bojí, že přijde o investice

Události: Spor USA a EU (zdroj: ČT24)

Sotva se evropsko-americké vztahy vzpamatovaly z éry Donalda Trumpa, je tu další problém. Washington chce skoro 400 miliard dolarů nasměrovat do zelených technologií – elektroaut nebo elektráren na obnovitelné zdroje. Podmínkou je ale výroba v USA a Evropská unie proto připravuje změnu pravidel pomoci pro své vlastní firmy. V pondělí bude s americkou vládou jednat Evropská komise.

„Spolu s tím, že na americkou ekonomiku nedopadá energetická krize tolik jako na Evropu, hrozí něco, co už začalo – dochází k vymísťování průmyslových výrob, zakázky se přesouvají mimo Evropu,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Americký dotační program vnímá Evropa jako diskriminaci. Tady totiž na podporu elektrických aut může dosáhnout i ten, kdo si koupí výrobek ze zámoří. „Evropští výrobci (Američanům) říkají: 'Co od nás vlastně chcete? Trpíme kvůli Rusku, nechcete, abychom se spojovali s Čínou, a teď ani nebudete kupovat naše výrobky. To nás zničí',“ uvedla výkonná ředitelka German Marshall Fund Kristine Berzinová.

Brusel se obává odlivu investic a ztráty tisíců pracovních míst. Už i Německo, jakožto tradiční zastánce volného obchodu, se přiklánělo k názoru Francie, že je na místě protiopatření – podpora pro domácí byznys. Evropě by přitom stačila výjimka, kterou má Kanada nebo Mexiko, a díky které na americké dotace dosáhnou. Macronova návštěva byla jednou z posledních šancí, jak přesvědčit Bílý dům, aby vnímal evropské obavy.

Nebude to na úkor Evropy, slíbil Biden

Americký prezident Joe Biden slíbil, že je možné udělat změny a že zákon, který propaguje jako velký úspěch, nebyl nikdy zaměřený proti Evropě. „Budeme dál vytvářet pracovní místa v americkém průmyslu, ale ne na úkor Evropy,“ uvedl Biden.

Macron uvedl, že obě strany budou pracovat na technických záležitostech. „Abychom zajistili, že evropskou ekonomiku nepostihne žádný domino efekt. Chceme uspět společně, ne jeden proti druhému,“ uvedl.

Šlo o slova, která zmírnila obavu z obchodní války mezi oběma stranami Atlantiku. Ta by země Západu v době, kdy potřebují společně čelit skutečné válce Ruska na Ukrajině, bolela.