OECD zlepšila výhled světové ekonomiky. Letošní růst odhaduje na 5,8 procenta

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zlepšila výhled světové ekonomiky na letošní i příští rok. Předpokládá, že letos vzroste o 5,8 procenta, zatímco v březnu předpovídala nárůst o 5,6 procenta. Lépe se má dařit i českému hospodářství. OECD odhaduje, že hrubý domácí produkt Česka se letos zvýší o 3,3 procenta a příští rok tempo jeho růstu zrychlí na 4,9 procenta.

Odhad hospodářského růstu na příští rok organizace zlepšila na 4,4 procenta z dříve předpokládaných čtyř procent. Ekonomika podle OECD těží z očkování proti covidu a z vládních opatření na podporu hospodářského růstu.

„Vyhlídky světové ekonomiky se zlepšily, oživení ale pravděpodobně zůstane nerovnoměrné a závislé na účinnosti zdravotnických opatření a politické podpoře,“ uvedla OECD. „V řadě vyspělých zemí se očkuje čím dál více lidí, vládní stimuly podporují poptávku a podniky se lépe přizpůsobují restrikcím. V řadě rozvíjejících se ekonomik, kde je přístup k očkování i prostor pro vládní podporu omezený, však bude hospodářské oživení jen mírné,“ dodala organizace.

Odhad letošního růstu ekonomiky Spojených států, která je největší na světě, OECD zlepšila na 6,9 procenta z březnových 6,5 procenta. Letošní růst v eurozóně nyní odhaduje na 4,3 procenta, zatímco v březnu to bylo pouze 3,9 procenta. Číně na letošní rok OECD předpovídá růst o 8,5 procenta, zatímco v březnové předpovědi uváděla 7,8 procenta. Odhad na příští rok u Číny zlepšila ze 4,9 na 5,8 procenta.

OECD zlepšila výhled růstu i u české ekonomiky

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se podle nejnovějšího výhledu OECD v letošním roce zvýší o 3,3 procenta a příští rok tempo jeho růstu zrychlí na 4,9 procenta. Organizace tak výrazně zlepšila svou prosincovou prognózu, podle které čekala na letošek růst HDP o 1,5 procenta a na příští rok o 3,3 procenta.

Ve své aktuální zprávě ale zároveň upozornila, že Česká republika zažila jedno z nejrychlejších temp šíření koronaviru v rámci členských zemí OECD, a poukázala na relativně pomalý postup očkování proti covidu. „Hospodářské oživení ale ve druhé polovině roku 2021 nabere na síle, jakmile bude populace rozsáhleji očkována,“ dodala.

OECD rovněž poukázala na vzestup inflace v důsledku růstu cen potravin a pohonných hmot. Předpověděla také, že se ve druhé polovině letošního roku a v příštím roce bude pohybovat mezi dvěma a třemi procenty, a předpokládá, že Česká národní banka (ČNB) zahájí letos postupné zvyšování úrokových sazeb.

Bankovní rada ČNB začátkem května ponechala základní úrokovou sazbu na 0,25 procenta. ČNB tehdy předpověděla, že HDP se letos zvýší o 1,2 procenta a příští rok o 4,3 procenta. Ministerstvo financí v dubnové prognóze odhadlo růst ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta a v příštím roce na 3,7 procenta.