Podle Mezinárodního měnového fondu se světová ekonomika zvedá. Čína se vrátila na úroveň před pandemií

Mezinárodní měnový fond (MMF) registruje známky silnějšího oživování světové ekonomiky. Ohledně budoucího vývoje však panuje mimořádně silná nejistota, hospodářské oživení by mohly podkopat či zbrzdit nové mutace koronaviru. V sobotu to řekl Geoffrey Okamoto, první náměstek výkonné ředitelky MMF Kristaliny Georgievové.

Okamoto rovněž uvedl, že fond začátkem dubna zaktualizuje svůj lednový hospodářský výhled, aby zohlednil dodatečná stimulační opatření ve Spojených státech. Neposkytl však žádné další podrobnosti, napsala agentura Reuters.

MMF v lednu zlepšil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 5,5 procenta z dříve předpokládaných 5,2 procenta. Loni globální hospodářství podle MMF v důsledku pandemie covidu-19 kleslo o 3,5 procenta.

Nový americký prezident Joe Biden v březnu podepsal nový balík stimulačních opatření v hodnotě 1,9 bilionu dolarů (téměř 42 bilionů korun). Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) bude mít tento stimulační balík příznivý vliv i na další země a zvýší tempo růstu globální ekonomiky o více než procentní bod.

Podle Okamota v Číně soukromá spotřeba zaostává za investicemi

Okamoto v sobotu rovněž uvedl, že Čína se již jako první velká ekonomika vrátila z hlediska hospodářského růstu na úrovně z období před pandemií, ačkoli soukromá spotřeba v této zemi stále zaostává za investicemi. Zároveň upozornil, že mimo Čínu registruje znepokojivé známky rostoucí prohlubně mezi vyspělými a rozvíjejícími se ekonomikami, a varoval před růstem chudoby.

Okamoto také uvedl, že některé země mají pouze malý prostor ke zvýšení výdajů, které by jim pomohlo bojovat s pandemií a zmírňovat její ekonomické dopady. Jde podle něj především o země s nízkými příjmy a vysokým zadlužením.

Varoval rovněž, že zpřísnění podmínek na finančních trzích by mohlo zvýšit zranitelnost zemí s vysokým zadlužením veřejného a soukromého sektoru. V této souvislosti poukázal na současný vzestup výnosů u dluhopisů, který je důsledkem očekávání dřívějšího zpřísňování měnové politiky.