Mistrovství světa v hokeji skončilo letos remízou. Alespoň mezi sázkaři a sázkovými kancelářemi

Vyvrcholení hokejového mistrovství světa v Bratislavě a volby do Evropského parlamentu. Dvě události se českým sázkařům prolnuly do jediného víkendu. Ani zdaleka však nešlo o stejné „váhové kategorie“. V hokeji se prosázely – byť za dva týdny – zhruba dvě miliardy korun. V politice necelých 10 milionů.

Je sice škoda, že se obě události sešly v jeden víkend, ale sázkaři nevnímali tyto volby  jako hlavní, jako nějaký šlágr, řekl k tomu v pořadu Byznys ČT24 vedoucí bookmakerů společnosti Tipsport Pavol Boško.

Potvrdil také informace sázkových kanceláří, že jejich souboj se sázkaři skončil na letošním hokejovém šampionátu vyrovnaně. Tedy to, co sázející vsadili, bookmakeři zase vyplatili.

„Toto mistrovství bylo specifické tím, že z počátku velmi přálo sázkařům. Až tolik, že prvních pět dnů jsme byli ve velké ztrátě, ale zase závěr šampionátu nám strašně pomohl. Prohry favoritů nám to vrátily do mírného plusu,“ řekl. Dodal, že to u velkých akcí nebývá zvykem. „Běžně o velkých šampionátech býváme více v plusu.“

Sportovní zápasy jsou sice hlavní oblastí pro Tipsport, ale firma vypisuje i sázky na politiku, protože se snaží získat jinou klientelu. „Často dokážeme předpovědět výsledky voleb přesněji než (předvolební) průzkumy,“ dodal Boško. 

Jednak je to podle něho tím, že průzkumy se mohou dělat jen do určité doby před volbami, jednak tím, že do sázek lidé dávají vlastní peníze. To může být věrohodnější než jejich odpovědi v anketách. 

Vedoucí bookmakerů Tipsportu Pavol Boško v Byznysu ČT24 (zdroj: ČT24)

Šéf bookmakerů Tipsportu také hovořil o lidech, kteří se sázkami živí, a někteří i velmi dobře. Tipsport se od nich snaží učit a zjistit, proč se jim tak daří. Informace pak využije k úpravě kurzu. Neblokuje však jejich vklady, umožňuje jim získat odměnu. Je to určitý typ partnerství, uvedl s nadsázkou Boško. Zdůraznil však, že se jedná pouze o dvě až tři procenta ze všech sázkařů. 

Boško také odhadl, že klasický fotbal a hokej budou v sázkách stále na vrcholu. Na popularitě však získávají mezi mladými e-sporty. Tedy soutěžní klání hráčů počítačových her a sázky na jejich výsledky. Ty jsou rozšířeny hlavně v Asii, ale stále více pronikají i do Česka.