Zoologické zahrady žádají vládu o dřívější otevření venkovních expozic. Přicházejí o miliony

Zlínská zoo, která je druhou nejnavštěvovanější v Česku, společně s dalšími deseti zahradami žádá vládu o dřívější otevření venkovních areálů než 25. května. Zahrady přišly kvůli uzavření souvisejícímu s pandemií koronaviru za březen a duben na tržbách v součtu zhruba o sto milionů korun.

Rozhodnutí o otevření zoologických zahrad až koncem května může podle jejich ředitelů způsobit rozsáhlé ekonomické, sociální i ochranářské škody. „Finanční soběstačnost zoologických zahrad je, na rozdíl od řady jiných kulturně vzdělávacích organizací, padesát, často i osmdesát procent. V celkovém součtu se tedy ztráty na tržbách v českých zoo pouze za březen a duben pohybují okolo jednoho sta milionů korun. Přitom náklady na provoz lze jen minimálně redukovat. Zaměstnanci se musí o zvířata starat a udržet tak chovy často kriticky ohrožených druhů,  jejichž přežití mnohdy závisí právě na chovech v lidské péči,“ uvádějí ve výzvě vládě ředitelé. 

Většina zoo jsou navíc příspěvkové organizace měst, případně krajů, a tudíž jsou vyloučeny z možnosti čerpat finanční pomoc na pokrytí finančních ztrát za ušlé příjmy i mzdy zaměstnanců ze strany státu. Například Zlínská zoo patří mezi ekonomicky nejsoběstačnější zahrady v Česku, vlastními silami získá osmdesát procent ročního rozpočtu, který je asi sto třicet milionů korun. Zbytek pokryje příspěvek zřizovatele, jímž je město Zlín. „Co bylo výhodou, že jsme soběstační, se dnes ukazuje jako velký handicap. Musíme se vypořádat s propady příjmů,“ uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Zoo odloží investice

Ředitel Zoo Dvůr Králové uvedl, že kvůli uzavření areálu čeká za březen a duben výpadek v tržbách kolem deseti milionů korun a za květen dalších více než deset milionů korun. Zahrada kvůli tomu začala šetřit. „Odložili jsme veškeré neurgentní opravy nebo plánované navýšení platů zaměstnanců,“ řekl ředitel zoo Přemysl Rabas. Zahrada například odložila výměnu průhledné střechy v pavilonu Madagaskar a tropický les v ceně milionů korun.

Liberecká zoo odhaduje, že kvůli uzavření v souvislosti s koronavirem přijde do konce května na tržbách o deset a půl milionu korun. „To je asi osm procent rozpočtu organizace, pod niž patří i kulturní centrum Lidové sady, ekologické středisko Divizna a záchranná stanice pro zvířata Archa,“ uvedla mluvčí zoo Barbara Tesařová. O pomoc chce zoo žádat město jako svého zřizovatele a bude muset šetřit. „Uvidíme, jakou pomoc nám nabídne zřizovatel, ale určitě budeme muset sáhnout i do našich kapes, šetřit a škrtat v našich investičních plánech,“ řekla Tesařová.

Aby zvířata měla nadále vše, co potřebují, vedení zlínské zoo se v rámci úspor se zaměstnanci dohodlo na snížení pracovní doby z osmi na šest hodin. „Pokud bychom otevřeli na přelomu dubna a května, to by šlo ještě zvládnout,“ řekl ředitel zlínské zoo. A dodal, že zahrada zatím nežádala zřizovatele o pomoc a snaží se situaci zvládnout sama.

Výpadek v příjmech bude podle něj letos každopádně velký, odložily se proto zatím plánované investice do výstavby slonince a expozice jaguárů. „Další věc je, jak se budou vyvíjet další roky, jen investice jsou dobrým nástrojem, jak si udržet vysoký počet návštěvníků. Mám obavy, že zpoždění investic se nám může vrátit v dalších letech,“ popsal.

Požadavky epidemiologů zahrady splní

Zahrady jsou podle ředitelů připraveny splnit požadavky epidemiologů, mohly by například regulovat počet návštěvníků, lidé by si mohli objednávat vstupenky on-line či platit jen kartou, restaurace mohou jídlo prodávat jen přes okénka. „Můžeme nastavit pravidla, abychom neohrozili naše lidi, zvířata ani návštěvníky,“ vysvětlil Roman Horský. Poukázal na to, že například německé zahrady se otevírají na začátku května.

Zlínská zoo je z velké části koncipována jako park. „Je to jedna z možností, jak by lidé mohli jít ven a odpočinout si,“ řekl ředitel Roman Horský. Přestože jsou zoologické zahrady zavřené, například pražská botanická zahrada na svých stránkách avizuje otevření venkovních expozic ode dneška.

Mezi zahrady, které se k této výzvě adresované vládě přidaly, patří Zoo Liberec, Zoo Zlín, Safari Park Dvůr Králové, Zoo Ostrava, Zoo Olomouc, Zoo Brno, Zoo Jihlava, Zoo Vyškov, Zoo Hodonín, Zoo Hluboká a Zoo Děčín.