Od pondělí mohou otevřít řemeslníci nebo farmářské trhy. Na konci dubna se vrátí bohoslužby

Události: Postupné uvolňování opatření (zdroj: ČT24)

Od pondělí 20. dubna se mohou otevřít provozovny řemeslníků, farmářské trhy, autobazary či autosalony, jak s tím počítal vládní plán na rozvolnění opatření zavedených kvůli epidemii nového typu koronaviru. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po zasedání vlády řekl, že kabinet první vlnu uvolnění opatření schválil. Kabinet dále potvrdil plán, podle kterého se mohou od 27. dubna konat veřejné bohoslužby do 15 osob.

Kabinet plán otevírání obchodů a uvolnění dalších činností rozdělil do pěti etap od nejbližšího pondělí 20. dubna do pondělí 8. června. Od 20. dubna se podle něj mohou konat i venkovní tréninkové aktivity profesionálních sportovců a svatby do deseti lidí, obojí za dodržení specifických hygienických opatření. „Vláda posvětila první změny, nyní jsme to vložili přímo do legislativní formy,“ uvedl Vojtěch.

O týden později plán počítá s otevřením provozoven do 200 metrů čtverečních. Od 11. května by se měly otevřít větší obchody, autoškoly či posilovny. Ministři v úterý nevylučovali, že se harmonogram kvůli epidemiologické situaci opozdí, Vojtěch dnes nevyloučil ani jeho uspíšení. „Pokud by se situace vyvíjela pozitivně a dobře, pak se můžeme bavit o úpravě, od pondělí ale platí, co jsme slíbili,“ uvedl.

Kabinet do první vlny výslovně nezařadil salony pro psy a kočky. „My řekli, že už se chceme vyhnout definování specifických prodejen, tyto spadají do provozoven do 200 metrů čtverečních, předpokládám, že větší nejsou, ty by byly uvolněny od 27. dubna,“ uvedl Vojtěch.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) před jednáním vlády řekl, že salony se otevřou už v první vlně. „Vyhodnotili jsme si to a je možné to zařadit do té první skupiny profesí a psy bude možné stříhat,“ řekl. Vojtěch na doplňující dotaz uvedl, že jako řemeslo by stříhání psů spadalo do první vlny, pokud řemeslem není, tak do druhé.

Kadeřnictví a holičství se podle plánu vlády mají otevřít až v pondělí 25. května. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula to vysvětlil tím, že v klasickém kadeřnictví nastává bezprostřední přímý kontakt mezi cizími lidmi, což je z hlediska epidemie rizikové. „U pejsků ten problém není zdaleka takový, z tohoto úhlu pohledu je to bezpečnější,“ uvedl.

Brífink po jednání vlády 17. dubna (zdroj: ČT24)

Vysoké školy se otevřou v omezené míře

Vysoké školy se od pondělí otevřou v omezené míře pro aktivity studentů v posledním ročníku studia. Účastnit by se jich mohlo vždy maximálně pět lidí najednou, uvedl dále ministr zdravotnictví Vojtěch. Budou se tak moci konat individuální konzultace či zkoušky, včetně státnic a rigorózních zkoušek.

Studenti se také budou moci ve stejném maximálním počtu věnovat laboratorní, experimentální nebo umělecké práci zejména za účelem vypracování závěrečných prací a klinické a praktické výuce a praxi.

Individuálně bude možné na vysoké škole navštívit knihovnu či studovnu, ale jen za účelem vyzvednutí či vrácení studijní literatury.

Od 27. dubna budou možné bohoslužby, od 8. června neomezeně

Kabinet také potvrdil plán, podle kterého se mohou od 27. dubna konat veřejné bohoslužby a náboženské obřady do 15 osob. Ministr zdravotnictví Vojtěch upozornil, že návrh byl projednám s kardinálem Dominikem Dukou. Premiér Andrej Babiš již dříve uvedl, že v dalších fázích vládního harmonogramu by se mohly veřejné bohoslužby postupně konat ve větším, ale stále omezeném počtu účastníků.

Od 11. května by se shromáždění v kostele mohlo zúčastnit do 30 lidí, od 25. května do 50 lidí, a to za dodržení hygienických pravidel či rozestupů platných kvůli šíření koronaviru. Od 8. června by už akce v kostelích neměly být počtem účastníků omezeny.

Mluvčí České biskupské konference (ČBK) Monika Klimentová uvedla, že rozhodnutí vlády je pro věřící přínosem. „Necháme na jednotlivých farnostech, jak se s rozhodnutím vypořádají, připravíme pro ně ale jakýsi manuál, jak postupovat,“ oznámila.

Na mnoha vesnických farnostech s malým počtem farníků podle ní problémy nebudou, ty větší městské farnosti ale možná s počtem 15 či 30 účastníků mše problém mít mohou. „Rozhodně budou pokračovat on-line přenosy bohoslužeb, dokud vládní opatření potrvají,“ doplnila.

„Evangelická církev usilovala společně s Ekumenickou radou církví a Českou biskupskou konferencí o možnost, aby byly bohoslužby postupně obnovovány. Proto tuto informaci vítáme a jsme připraveni dodržovat všechna nutná opatření,“ sdělil Martin Balcar, tiskový mluvčí Českobratrské církve evangelické.  

Vláda schválila navýšení ošetřovného na 80 procent

Vláda v pátek také schválila navýšení ošetřovného na 80 procent denního základu příjmu zaměstnanců místo dosavadních 60 procent, a to zpětně od 1. dubna. Oznámila to ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Podle návrhu zákona by měl stát ošetřovné kvůli uzavřeným školám vyplácet nejdéle do prázdnin. Příští týden by zákon měla posoudit sněmovna. 

Za první měsíc stonání dostávají nemocní zaměstnanci 60 procent základu příjmu. Od 31. do 60. dne, tedy druhý měsíc nemoci, pobírají 66 procent. Od třetího měsíce se vyplácí 72 procent. Stát nyní platí rodičům dětí do 13 let, kteří po uzavření škol zůstali s potomky doma, 60 procent základu příjmu.

Stejně poskytuje i těm, kteří se po uzavření stacionářů a dalších sociálních služeb starají o starší či postižené členy rodiny. Živnostníci dostávají 424 korun na den.

Ministerstvo práce v podkladech k zákonu poukazuje na to, že uzavření škol a dalších zařízení trvá přes měsíc, řada rodin je na ošetřovném závislá a nižší příjem jim nestačí na pokrytí běžných výdajů na život. Týká se to hlavně samoživitelů a samoživitelek.

Podle podkladů by ošetřovné mohlo pobírat nejvýš 181 tisíc lidí. Výdaje na 30 dní by po zvýšení činily asi 3,5 miliardy korun. Při nynějším nastavení by částka na měsíc byla o 0,9 miliardy nižší.

Ministerstvo průmyslu počítá s pokračováním vyplácení ošetřovného živnostníkům. Podle mluvčí Štěpánky Filipové by resort měl výzvu k podávání žádostí o podporu za duben vyhlásit 1. května. Navýšení denní částky zatím nenavrhl. 

Vojtěch si neumí představit uvolnění cestování do celého světa

Ministr zdravotnictví Vojtěch v pátek upozornil, že si neumí představit, že by se náhle uvolnilo cestování do celého světa. Vzhledem k situaci v jiných zemích by podle něj hrozilo opětovné zavlečení nákazy koronavirem do Česka a je podle něj třeba chránit veřejné zdraví.

„Nedokážu si představit, že bychom ze dne na den uvolnili cestování do celého světa bez omezení v této chvíli, když víme, že v řadě zemí je situace neutěšená. Mohlo by to vytvořit druhou nebo třetí vlnu pandemie,“ řekl Vojtěch po pátečním jednání vlády.

Podle něj bude vláda situaci v zahraničí a s tím spojené možnosti cestování pravidelně vyhodnocovat. „Může dojít k nějakým úpravám. Ale na druhou stranu je pro nás zásadní ochrana veřejného zdraví a zákon o veřejném zdraví, který jasně dává mandát bránit zavlečení nákazy i z jiných zemí,“ řekl ministr.

Vojtěch uvedl, že zakázat cestování vládě umožňuje zákon o veřejném zdraví. Kabinet nicméně cestování zakázal na základě krizového zákona. Někteří právníci zpochybňují ústavnost toho, že Češi podle vládního rozhodnutí nesmí až na výjimky opustit republiku.

Prymula: Lidé ve studii nákazy v populaci budou testováni do týdne

Zhruba 28 tisíc lidí zařazených do studie, která má prokázat, kolik lidí v populaci už nemoc prodělalo bez příznaků, bude testováno do týdne. Začátek odběru vzorků zpozdily podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly problémy s testy, uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády.

Už dříve uvedl, že výsledky studie by pak měly být do týdne. Zjistit, kolik lidí bez příznaků už nemoc prodělalo, je podle odborníků potřeba pro to, aby bylo možné lépe předpovídat budoucí vývoj epidemie.

„Chtěli jsme, aby se ve všech centrech provádělo testování jedním typem testů. Ale jak jich máme už asi pět typů, byť obdobných, tak jsme nebyli schopni postavit celý kontingent na jednom typu, se kterým se počítalo. V některých centrech se tak dělá validace nových typů, abychom je mohli použít,“ řekl náměstek.

Původně se mělo začít testovat v pondělí, podle Prymuly dojde k posunu o jeden až dva dny. U lidí, kterým by vyšel rychlotest jako pozitivní, bude rovnou udělán i odběr vzorku z nosohltanu pro běžný PCR test v laboratoři.