TÉMA

Safari Park Dvůr Králové

Gorily, gaviáli nebo koně Převalského. České zoo pomáhají se záchranou řady ohrožených druhů

České zoologické zahrady se podílejí na záchraně řady ohrožených druhů. Patří mezi ně gorily nížinné, jejichž řady se v pražské zoo v pátek podařilo rozšířit o nové mládě, koně Převalského nebo třeba kriticky ohrožení nosorožci černí. Jen v pražské zoo se starají skoro o 200 druhů zvířat, která jsou na takzvaném Červeném seznamu ohrožených druhů.
13. 4. 2024|

Vycpaný nosorožec bílý míří z Národního muzea do Keni, kde se má stát symbolem boje za biodiverzitu

Vycpaninu posledního samce nosorožce bílého severního Sudána odvezli z Národního muzea v Praze do Dvora Králové, odkud bude následně přepravena do Keni v Africe. Tam se stane symbolem boje za záchranu biodiverzity. Na její místo byla v muzeu nainstalována Sudánova kostra.
17. 3. 2023|

Zoo ve Dvoře Králové bude chovat tučňáky brýlové. Otevře jejich největší expozici v Česku

Safari Park Dvůr Králové nad Labem otevře expozici tučňáků brýlových, která bude největší v Česku. Tučňáky bude zoo chovat poprvé ve své šestasedmdesátileté historii. Investice do expozice převýšila čtyřicet milionů korun. Dvorská zoo se specializuje na Afriku a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem východních Čech.
7. 7. 2022|

Malá lvíčata ve Dvoře Králové slaví svůj první svátek. Návštěvníci zoo je uvidí v září

Světový den lvů, který připadá na 10. srpna, oslavují v Safari Parku ve Dvoře Králové spolu s čerstvými mláďaty. Porodila je 20. července lvice Khalila. Podle zoologů jsou to samec a samice. Návštěvníci zoo je budou moci vidět v září.
10. 8. 2021|

Zoologické zahrady žádají vládu o dřívější otevření venkovních expozic. Přicházejí o miliony

Zlínská zoo, která je druhou nejnavštěvovanější v Česku, společně s dalšími deseti zahradami žádá vládu o dřívější otevření venkovních areálů než 25. května. Zahrady přišly kvůli uzavření souvisejícímu s pandemií koronaviru za březen a duben na tržbách v součtu zhruba o sto milionů korun.
20. 4. 2020|

Poslední samec bílého nosorožce na světě odchází. Československý Sudán je na tom zle

Na celé Zemi už žije jen jediný samec severního bílého nosorožce. Jmenuje se Sudán, do roku 2009 žil ve Dvoře Králové. Nyní přebývá se samicemi Najin a Fatu v keňské rezervaci Ol Pejeta. O jeho bezpečí se 24 hodin denně stará speciální ochranka.
1. 3. 2018|