Gorily, gaviáli nebo koně Převalského. České zoo pomáhají se záchranou řady ohrožených druhů

Události: Záchrana ohrožených zvířat v Česku (zdroj: ČT24)

České zoologické zahrady se podílejí na záchraně řady ohrožených druhů. Patří mezi ně gorily nížinné, jejichž řady se v pražské zoo v pátek podařilo rozšířit o nové mládě, koně Převalského nebo třeba kriticky ohrožení nosorožci černí. Jen v pražské zoo se starají skoro o 200 druhů zvířat, která jsou na takzvaném Červeném seznamu ohrožených druhů.

I díky snahám pražské zoologické zahrady se dnes koně Převalského prohání ve volné přírodě v Mongolsku. Armádním letadlem jich tam zoologická zahrada mezi lety 2011 a 2019 dopravila přes třicet. Teď už v zemi žijí pravnoučata původních koní.

Práce na záchraně tohoto druhu ale pokračují. „Nyní připravujeme projekt na východě Mongolska. Letos také proběhne první transport koní Převalského do Kazachstánu,“ popsal ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Během příštích pěti let by jich do Kazachstánu chtěli dovézt čtyřicet.

Mezi kriticky ohrožené druhy patří také gaviáli, dokonce se jedná o jedny z nejohroženějších krokodýlů na světě. Mezi lety 1946 a 2006 se jejich počet snížil o víc než 95 procent. Pražská zoo je chová od roku 2008 a podporuje jejich ochranu i výzkum.

Nedávno se v Praze podařilo jako v první zoo na světě rozmnožit africkou rybožravou sovu ketupu Pelovu. Druh patří mezi největší žijící sovy na světě. I když není přímo ohrožená, do jejího chovu se ne každá zoo pustí. „V posledních deseti letech jsme jediná zoologická zahrada, která rozmnožuje i asijské ketupy malajské, takže vím, že to know-how máme, známe a můžeme si dovolit chovat i jiné druhy ketup, které jsou přímo ohrožené vyhubením,“ věří kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl.

Pomoc v Safari Parku Dvůr Králové

Ohroženým zvířatům pomáhají i v dalších českých zoologických zahradách. Například ve Dvoře Králové nad Labem se podařilo odchovat téměř pět desítek mláďat kriticky ohroženého nosorožce černého a zachránit tak jejich populaci v Africe, kam odtud dovezli třináct tlustokožců a dalších sto padesát kopytníků. Zároveň zachraňují i nosorožce bílého severního. Na světě žijí už jen dvě samice, které se snaží uměle rozmnožit.

Úspěchy ve Dvoře Králové mají i s hyenkami hřivnatými. Ty se podařilo rozmnožit zatím jen několika zahradám na světě. Park se mezi ně zařadil letos, chová tři mláďata. Chov těchto šelem je náročný. „Žerou jenom dva druhy termitů, proto musíme velice dobře vychytávat tu náhradní stravu, kterou jim poskytujeme,“ uvedl vedoucí zoologie parku Jaroslav Hyjánek.

Vyhynutí hrozí víc než 44 tisícům druhů zvířat a rostlin po celém světě. To představuje 28 procent všech sledovaných.