V pražské zoo se narodilo gorilí mládě, letos už druhé

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné, jeho matkou je samice Kijivu. Na síti X o tom informoval ředitel zahrady Miroslav Bobek. Jde o druhé gorilí mládě narozené v Praze tomto roce. Na začátku ledna se narodila samička, která dostala jméno Mobi.

Třicetiletá samice Kijivu přivedla potomka na svět dnes v noci. „Je to tak, Mobi má sourozence! Kijivu před chvílí porodila,“ uvedl v 01:10 ředitel zoo.

Kijivu je babičkou gorilí samice Duni, které se letos 2. ledna narodil potomek pojmenovaný Mobi. Jak v případě Mobi, tak i nyní u potomka Kijivu je otcem mláděte samec Kisumu. Při pátečním otevření expozice goril seděla Kijivu se svým čerstvě narozeným mládětem v náručí vedle Duni s malou Mobi, uvedl Bobek.

V pražské zoo žijí dvě skupiny goril

Pražská zoo chová gorily nížinné od roku 1963. Prvním gorilím chovancem zahrady byl samec Titan, po němž do zoo přišla samice Nigra. První mládě se v pražské zoo narodilo 13. prosince 2004 – samička Moja se stala prvním gorilím mládětem narozeným v zoologické zahradě v Česku. V listopadu 2011 Moja odcestovala do Španělska, kde žije v parku Cabárceno.

V pražské zoo se narodilo gorilí mládě. Popularita v zajetí chovaných primátů přispívá k jejich ochraně (zdroj: ČT24)

Zoologická zahrada v pražské Troji v současnosti chová gorily nížinné na dvou místech svého areálu. V novém pavilonu Rezervace Dja žije rodinná skupina vedená samcem Kisumuem, a to včetně nejstarší pražské gorily Kamby, která jako jediná pochází z volné přírody. V původním pavilonu ve spodní části zahrady, pojmenovaném Centrum Méfou, vytvořili samčí skupinu Richard a jeho synové Nuru a Kiburi.

Richard už totiž nesmí mít mláďata, protože jeho linie je v evropském chovu goril dostatečně zastoupena. Během třinácti let v Praze se stal otcem šesti potomků.

Bobek považuje Richarda za nejslavnější zvířecí osobnost zahrady a je podle něj ztělesněním pravého zvířecího velvyslance divoké přírody. „Jeho přítomností se významná část veřejnosti začala zajímat o ochranu goril a přispívat na ni,“ uvedl v listopadu.

Chov goril v zajetí pomáhá ochraně ve volné přírodě

Gorily žijící v zoo Bobek považuje hlavně za „ambasadory“ volně žijících goril. „Jejich popularita nám umožňuje působit ve prospěch nejen goril, ale i dalších zvířat v Kamerunu,“ řekl v září. Tam provozuje pražská zoo takzvaný Toulavý autobus. Projekt má za cíl vzdělávat tamní děti. „Je to běh na dlouhou trať. Výsledky vidět jsou, ale je to nekonečná práce. A hlavně my působíme v rámci jediné oblasti a střední Afrika je veliká,“ dodal.

Vracení goril narozených v zajetí do volné přírody podobně, jako se tomu pražská zoologická zahrada věnuje například u koní Převalského, Bobek nepovažuje za potřebné. Podle odhadů je volně žijících goril asi sto tisíc kusů. „To zase není tak málo. V některých případech by to smysl mělo, ale za důležitější považuji ochránit je ve volné přírodě,“ řekl.

Chov goril v Praze zasáhla povodeň v srpnu 2002, kdy utonula jedna z nich. Kvůli povodni tehdy musela zoo utratit několik zvířat, například lva a medvěda. Kromě gorily utonuli i dva hrošíci liberijští. Lachtan Gaston zemřel vysílením poté, co se po rozvodněné Vltavě a Labi dostal až do Německa.

Zoologická zahrada, kterou zřizuje pražský magistrát, patří k nejnavštěvovanějším místům v hlavním městě. Loni ji navštívilo téměř 1,36 milionu lidí.