Poslední samec bílého nosorožce na světě odchází. Československý Sudán je na tom zle

Reportáž: Vyhynutí druhu. Poslední samec severního bílého nosorožce umírá (zdroj: ČT24)

Na celé Zemi už žije jen jediný samec severního bílého nosorožce. Jmenuje se Sudán, do roku 2009 žil ve Dvoře Králové. Nyní přebývá se samicemi Najin a Fatu v keňské rezervaci Ol Pejeta. O jeho bezpečí se 24 hodin denně stará speciální ochranka.

 Nyní rezervace na svém twitterovém účtu oznámila, že zdravotní stav Sudána se prudce zhoršil. Vzhledem k jeho pokročilému věku navíc není velká naděje na jeho zlepšení.

Lidé, kteří se o nosorožce starají, na Twitteru uvedli, že na konci roku 2017 se na Sudánově pravé zadní noze rozvinula infekce, která souvisela s jeho vysokým věkem. Tým veterinářů z několika zemí okamžitě posoudil závažnost tohoto poranění.

Veterináři nasadili léčbu, na kterou samec reagoval zpočátku dobře. V lednu a do poloviny února se znovu normálně pohyboval a také jeho stravovací návyky se vrátily do normálu. Výrazně se zlepšila i jeho celková aktivita.

Bohužel se v posledních dnech u posledního nosorožce projevila další infekce, tentokrát ovšem mnohem hlubší – vyskytuje se přímo pod tou původní. Znovu proto byla zahájena léčba, ale přes velké úsilí veterinářů i ošetřovatelů, kteří Sudánovi poskytují nepřetržitou péči, se toto zranění nehojí dobře. „Současný stav Sudána v nás vyvolává velké obavy – jde o velmi staré zvíře a my nechceme, aby jakkoli trpěl,“ uvedli ošetřovatelé.

Safari Park Dvůr Králové na svém facebookovém profilu uvádí, že o vývoji jeho zdravotního stavu bude veřejnost nadále informovat. „Budeme vám vděční, pokud na Sudána budete myslet společně s námi, loučí se královédvorští ošetřovatelé.