Černý obchod s rohy nosorožců roste. Přinesla by změnu jeho legalizace?

Čísla hovoří varovnou řečí. Zatímco před sedmi lety pytláci zavraždili kolem 80 nosorožců ročně, loni už to bylo více než dvanáct set. Tou nejvzácnější trofejí z tlustokožců jsou jejich rohy, které dokáží pašerácké gangy na černém trhu patřičně zpeněžit. Celosvětové tažení za záchranu nosorožců zatím není v boji s pytláky příliš úspěšné, a tak místní obyvatelé i chovatelé navrhují obchodování s rohy zlegalizovat.

Nosorožčí roh je velmi luxusním artiklem. Kilo stojí na černém trhu v přepočtu přes milion a půl korun, tedy více než zlato. Poptávka po rohovině v poslední době narůstá hlavně v Číně a státech jihovýchodní Asie, kde je prášek z nosorožčích rohů součástí tradiční medicíny. 

Rohy nosorožcům rostou celý život, jednomu samci až 60 kilogramů.

Vietnamské přírodní léčitelství považuje prášek z rohu nosorožce za prostředek k léčení rakoviny. Takový účinek však prozatím nebyl prokázán. Rohy jsou také hojně využívány na Blízkém východě jako ozdobné rukojeti pro dýky. Roh nosorožců je zrohovatělým výrostkem z pokožky, podobně jako nehty nebo kopyta obsahuje převážně keratin.

90 procent všech nosorožců na Zemi se nachází na území Jihoafrické republiky

John Hume jich má na své farmě u Johannesburg na osm stovek, což z něj činí největšího chovatele na světě. „Potřebujeme peníze k ochraně pěti tisíc nosorožců, kteří žijí ve volné přírodě. Když je nezískáme, pomalu ale jistě vyhynou,“ předpovídá Hume tragický osud typických představitelů subsaharské fauny, kteří se stále častěji stávají terčem pytláků. Ti je omráčí či postřelí a motorovou pilou je připraví o rohy tak necitilivě, že zvíře následně umírá na vykrvácení. Rohy jde přitom odříznout bez toho, aniž by muselo být zasaženo do krevního oběhu nosorožce.

Mrtvola pytláky zabitého nosorožce v jihoafrickém Krugerově parku
Zdroj: Siphiwe Sibeko/Reuters

Místní tvrdí, že legalizace obchodu s rohy by tento tristní stav mohla změnit. Ochránce zvířat ale zatím nepřesvědčili. „Je to velmi komplikovaný problém. Jejich argumenty jsou jen ekonomické: když se zvýší dodávky na trh, klesne cena a sníží se i poptávka,“ míní Kirsty Brebnerová z organizace Endangered Wildlife Trust.

V Krugerově národním parku, kde je pytlačení nejintenzivnější, musela vláda dokonce rozmístit vojáky. Pytlácké gangy jsou přesto stále o krok napřed před bezpečnostními silami. 

Dva případy pašování byly odhaleny i v České republice

Jeden takový gang se podařilo odhalit v Česku a po delším sledování bylo šestnáct jeho příslušníků zatčeno v červenci 2013 při zásahu na pražském letišti. Loni v prosinci je Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6 obžalovalo kvůli nelegálnímu obchodu s nosorožčími rohy. Za neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy jim hrozí až osm let vězení.

Letos v červnu navíc Obvodní soud pro Prahu 6 poslal do vězení trojici Vietnamců, které obžaloba obvinila z nelegálního vývozu nosorožčích rohů z Česka. Nepravomocný rozsudek uložil dvěma mužům úhrnný trest pěti let vězení, zbývajícímu pak tříleté odnětí svobody.

Nárůst pytláctví skoro vyhubil světovou populaci nosorožců (zdroj: ČT24)
Vydáno pod