Zeť ruského zbrojaře podal žalobu kvůli zařazení na český sankční seznam

Události: Soudy řeší žalobu na vyškrtnutí ze sankčního seznamu (zdroj: ČT24)

Česká justice řeší první žalobu na vyškrtnutí ze sankčního seznamu, který přijala Česká republika vůči Rusku po útoku této země na Ukrajinu. U Městského soudu v Praze o to usiluje Rostislav Zorikov, zeť ruského zbrojaře Borise Obnosova. Finanční analytický úřadu obstavil Zorikovovi nemovitosti za zhruba sto milionů korun.

Zorikov vlastní dva apartmány v luxusním komplexu v Praze na Barrandově a dvanáct bytů v centru města. Podle opozičních ruských aktivistů si potrpí na luxus. V Česku má trvalý pobyt od roku 2020.

Vláda dala Zorikova na sankční seznam, protože má informace, že měl prospěch z obchodů svého tchána Obnosova. Ten šéfuje ruskému zbrojařskému holdingu KTRV. „Osobně poskytuje Vladimiru Putinovi soukromé poradenství v oblasti raket a často bývá viděn v Kremlu,“ tvrdí spolupracovnice ruského opozičníka Alexeje Navalného Maria Pevčichová.

Po zařazení na český sankční seznam jsou všechny nemovitosti obstavené. Majitel je tedy například nemůže prodat nebo dát do zástavy. Zorikov má v jedné z nemovitostí dokonce sídla firem.

Soudního líčení, které zatím není nařízené, se stát zřejmě příliš neobává. „Ze své podstaty každý sankční režim je soudně přezkoumatelný a my opravdu tu látku musíme mít dostatečně solidně připravenou, a to máme,“ podotkl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Na sankčním seznamu je v současnosti šest položek. Kromě Obnosovových příbuzných, manželů Rostislava a Olgy Zorikovových, jsou na něm moskevský patriarcha Kirill, ruský podnikatel Vladimir Jevtušenko a jeho syn Felix Jevtušenko a posledním zápisem byl v polovině loňského listopadu podnik pro správu ruského majetku v zahraničí.

Česko také v EU navrhlo omezit pohyb ruských diplomatů v schengenském prostoru. Podle dřívějšího Lipavského vyjádření celá řada špionážních aktivit probíhá pod diplomatickým krytím. „Postupně to vysvětlujeme orgánům v rámci bruselských institucí i v hlavních městech, teď to je o trpělivé diplomatické práci,“ míní ministr.