Vrchní státní zastupitelství prověří úniky informací v Hlubučkově kauze

Vrchní státní zastupitelství v Praze začalo prověřovat, jak se dostaly písemnosti z kauzy korupce v pražském dopravním podniku, ve které je mezi obviněnými i bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN), do médií. Vyšetřování zahájilo i v dalších případech.

„Byl jsem informován, že Vrchní státní zastupitelství v Praze zahájilo šetření porušování povinnosti při nakládání s písemnostmi, které byly předány médiím nejen v takzvané kauze Hlubuček,“ oznámil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Dodal, že ve středu bude podrobněji informovat kabinet Petra Fialy (ODS).

O to, aby se situací zabýval, požádal Blažka právě Fiala, který v televizi CNN Prima News úniky odposlechů a informací z trestního spisu kritizoval.

O úniky se zajímá i nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. „Nejvyšší státní zástupce si vyžádá výsledky šetření Vrchního státního zastupitelství v Praze a bude věc nadále sledovat,“ konstatovalo Nejvyšší státní zastupitelství.

Trestní stíhání v Hlubučkově kauze zahájila policie ve středu. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

V některých médiích se nedlouho poté objevily nejen jména obviněných, ale i přepisy policejních odposlechů a podrobné informace z trestního spisu.

Kvůli případu rezignuje na funkci ministr školství Petr Gazdík (STAN), který končí rovněž v předsednictvu strany. Nepatří mezi podezřelé, podle dostupných informací se ale sešel s obviněným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem v zabezpečené kanceláři, trávili spolu víkend v Alpách a komunikovali přes zašifrovaný telefon.