Vrbětická kauza spustila vlnu dezinformací, dominuje v ní ruská představa, že za vše můžou USA

Informace, že do sedm let starého výbuchu v muničním skladě ve Vrběticích byla zapojena ruská tajná služba, zastínila ostatní zprávy v klasických i dezinformačních médiích. Dezinformátoři takřka z hodiny na hodinu zanechali covid a začali šířit mystifikace ohledně Vrbětic. Drží přitom oficiální linii Ruska, podle které se Česká republika stala součástí politické hry, kterou s Ruskem hrají Spojené státy. Státní ruská média situaci zesměšňují, podezřelé agenty mají totiž za státní hrdiny. Pohled do vrbětických dezinformací přináší nedělní Newsroom ČT24.

Dvě hodiny stačily českým dezinformátorům, aby opustili nejsilnější téma posledních měsíců a načali téma nové. Kauza Vrbětice zahýbala českou dezinformační scénou, dosavadní popírači covidu a odpůrci očkování a roušek začali vymýšlet a šířit alternativní výklady toho, co se ve Vrběticích stalo. To, že je za výbuch zodpovědná ruská tajná služba GRU, oznámil premiér Andrej Babiš (ANO) minulou sobotu večer.

„Obvykle je neděle nejslabší den, co se týče počtu článků oproti dlouhodobému průměru. To, co sledujeme, tak počet dezinformací v neděli vyskočil čtyřikrát. A z toho se drtivá většina týkala právě ruského útoku vůči naší suverenitě,“ popisuje situaci z minulého víkendu na dezinformačních webech šéf společnosti Semantic Visions František Vrabel.

Newsroom ČT24: Kauza Vrbětice očima médií a ruský dezinformační protiútok (zdroj: ČT24)

Zaměření textů není pro experty na tuto scénu překvapivé. „Nejsilnější narativ, který se šíří i z oficiálních ruských komunikačních kanálů, za vším vidí Spojené státy americké, konkrétně CIA. Snaží se naznačit, že je česká Bezpečnostní informační služba pod jejich vlivem a celé je to zinscenované na podporu Spojených států,“ popisuje analytička think-tanku Evropské hodnoty Veronika Špalková.

Boj proti Islámskému státu nebo příprava na válku

Objevují se ale i další „příběhy“. Třeba že Češi bez opodstatnění ze všeho obviňují Rusy. A nebo že šlo o boj proti takzvanému Islámskému státu. „Třetí narativ říká, že to mohla být jednotka GRU, ale že cílila na zbraně, které údajně měly být prodávány Islámskému státu, a tudíž šlo vlastně o ochranu českých zájmů,“ vysvětluje Bohumil Kartous, mluvčí Českých elfů, kteří bojují proti takzvaným trollům na internetu.

Cíl mají všechny dezinformace stejný – odvádět pozornost, mlžit, vytvářet chaos. Proruských dezinformačních serverů v Česku působí zhruba dvacet, nejviditelnější je Aeronet, Protiproud nebo Nová republika. Vedle nich existuje česká verze ruské státní agentury Sputnik a samozřejmě proruské skupiny a falešné účty, které falešné zprávy šíří na sociálních sítích.

„Často i skupiny, které se specializují na šíření dezinformací o covidu, se teď snaží adaptovat na tuto situaci. Protože jeden z dalších narativů je ještě ten, že opatření proti covidu byla jen přípravou na válečný stav, do kterého směřujeme,“ nastiňuje Bohumil Kartous z Českých elfů.

Memy s Křemílkem a Vochomůrkou i Caesarem

Verzi české zpravodajské služby popírají také ruská státní média. Ta navíc celou situaci zesměšňují. „Češi spěšně vymysleli další příběh o děsivých ruských agentech. Byli příliš líní na to, aby hledali nové hrdiny, nebo spíš darebáky, a obvinili slavného Petrova a Boširova,“ hlásala v týdnu například ruská televize.

Kromě toho začala vytvářet takzvané memy, tedy populární obrázky, které se virálně šíří po internetu. „Stanice Russia Today přišla s různými memy, kde je třeba vystřižený večerníček Křemílek a Vochomůrka, jak něco vaří v kotli, a tvrdí o tom, že to jsou Boširov a ten druhý. Na jedné straně tvrdí, že je to důrazný útok proti Rusku, ale současně si z toho dělají srandu,“ potvrzuje analytik Roman Máca z Institutu pro politiku a společnost. Další z memů s nadsázkou obviňuje oba agenty ze smrti Julia Caesara.

Českým dezinformačním médiím i těm ruským státním práci usnadnil prvotní výrok premiéra Andreje Babiše o tom, že výbuch ve Vrběticích nebyl státní terorismus, ale útok na zboží. „To, že to následně odvolal, napáchanou škodu už nevezme zpátky. Je to něco, co už je venku a už si to žije svým vlastním životem,“ říká analytička Veronika Špalková.

Před dezinformacemi ohledně Vrbětic v týdnu oficiálně varovalo ministerstvo vnitra, Úřad pro kybernetickou bezpečnost navíc upozornil na zvýšené riziko hackerských útoků. Jejich cílem mají být informace, které poslouží dezinformátorům pro šíření dalších lživých teorií.