Volby přehledně: Někde se ještě strany přetahují, jinde je už hotovo

Události: V pátek se domluvila koalice v Jablonci, Ostravě či Prostějově (zdroj: ČT24)

Necelý týden po komunálních volbách jsou strany předběžně nebo závazně domluveny na radniční spolupráci v 19 ze 27 statutárních měst. V pátek se strany domluvily na například v Ostravě, primátorem zůstává Tomáš Macura z vítězného ANO. V řadě dalších krajských měst ale naopak hrozí vítěznému ANO, že ho nakonec ostatní strany vyšachují a hnutí skončí v opozici.

V hlavním městě se na programu domlouvají expertní týmy Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL), ve čtvrtek oznámily dohodu v oblasti IT. V pátek pak expertní týmy diskutovaly o školství, kultuře a financích a až na několik drobností prý na jednání panovala shoda. 

Tyto tři strany spolu jednají už od pondělí, první kolo by mělo skončit po víkendu. Piráti už dříve deklarovali, že jejich preferovanou podobou koalice je právě spolupráce s těmito dvěma uskupeními a zároveň jim předložili nabídku, podle které by v jedenáctičlenné radě dostala po čtyřech místech včetně náměstků, Piráti by pak obsadili dvě místa a post primátora.

Jenže právě na postu primátora ještě mohou jednání zkrachovat. Ambici vést hlavní město totiž měli lídři všech tří uskupení. Své o tom ví brněnský primátor Vokřál, v moravské metropoli totiž nakonec zřejmě zůstane mimo hru, i když to ještě v pondělí vypadalo na jeho pokračování v čele města. V úterý totiž zažilo Brno překvapení, když dohodu oznámili zástupci ODS, lidovců, Pirátů a sociálních demokratů. Primátorkou by se měla stát Markéta Vaňková z ODS. Dohoda, kterou Andrej Babiš i brněnský primátor Vokřál označili za podraz, ještě nemusí být definitivní.

Mimo jiné ji musí schválit členové Pirátů. Vokřál se sice snažil získat Piráty na svou stranu a ve středu je lákal na pozici prvního náměstka a celkem čtyři radní. Piráti ale ve čtvrtek večer oznámili, že tato nabídka nedává smysl, protože by obě uskupení neměla na radnici většinu. Pokračují tak vyjednávání o zmíněné koalici. Podle lídra Pirátů se jim na čtvrtečním jednání podařilo prosadit programové priority v oblasti dopravy.

Také v Hradci Králové hrozí vítěznému hnutí ANO, že nakonec skončí v opozici. Proto se snažilo pojistit koalici tím, že nabídlo druhé ODS post primátora. Jenže ani to zatím občanské demokraty nenalákalo, ve čtvrtek pozdě večer se ani po několikahodinovém jednání strana nerozhodla, jak se k nabídce ANO postaví. Ve městě jsou totiž možné dvě koalice: buď zmiňovaná ANO + ODS spolu se Změnou pro Hradec a Zelenými, případně také s Koalicí pro Hradec.

Vedle toho ale o koalici bez ANO vyjednává ve volbách druhý Hradecký demokratický klub (HDK) primátora Zdeňka Finka. Tuto koalici by vedle HDK a ODS tvořila Koalice pro Hradec, která reprezentuje lidovce, a Piráti. Primátor Fink již dříve uvedl, že na funkci prvního muže města netrvá. Primátorské křeslo chce ale HDK udržet i nadále. V pátek budou zástupci ODS jednat právě s Hradeckým demokratickým klubem.

V Ostravě se v pátek strany domluvily na koalici v čele s hnutím ANO, které zde jasně zvítězilo. Dohodu o spolupráci kromě něj podepsali lidovci, ODS a hnutí Ostravak. Primátorem Ostravy zůstává Tomáš Macura (ANO). Hnutí Ostravak totiž nakonec přistoupilo na nabídku ANO, aby mělo dvě místa v radě, i když chtělo původně radní tři.  

Staronová koalice bude mít v 55členném zastupitelstvu většinu 37 hlasů. Dosud měl Ostravak v 11členné radě čtyři zástupce. Zatím navíc není zcela jasné, zda se ve vedení města objeví i lídr hnutí Ostravak Lukáš Semerák, který dosud v radě vedl resort dopravy. Vzal si čas na rozmyšlenou. 

Ve čtvrtek vznikla koalice ve Zlíně, kterou budou tvořit vítězné hnutí ANO, hnutí STAN a uskupení Rozhýbejme Zlín. Ta by měla ve 41člennému zastupitelstvu nejtěsnější většinu. Proto už dříve mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák avizoval, že koalice se možná rozšíří o dalšího člena.

Koalice navíc krátce po vzniku přišla o jednoho zastupitele. Ředitel zlínského divadla Petr Michálek ze STAN ji totiž nepodpoří kvůli kontroverznímu podnikateli Ivo Valentovi z uskupení Rozhýbejme Zlín. „Vím, co je kompromis, koneckonců byl jsem připraven spolupracovat s hnutím ANO, ale nešel jsem do politiky proto, abych v ní podporoval krále hazardu, člověka pravomocně odsouzeného za korupci a majitele stoky jménem Parlamentní listy,“ uvedl Michálek ke spolupráci s Valentou. Vadí mu i to, že Soukromníky podporovali protiislamistický aktivista Martin Konvička a bývalý tajemník exprezidenta Václava Klause Ladislav Jakl i že Soukromníci v Brně kandidovali s hnutím Slušní lidé.

Také v Pardubicích od středy probíhají jednání o vzniku tzv. duhové koalice bez vítězného hnutí ANO. Vedou je Pardubáci společně a Piráti, oslovují další strany. Lídr Pardubáků František Brendl věří, že vznikne koalice s 24 členy, složená z jeho hnutí, Pirátů, ODS, Sdružení pro Pardubice (SPP), ČSSD a z Koalice pro Pardubice.

Jenže paralelní jednání vede i vítěz voleb hnutí ANO, které získalo 13 mandátů ze 39. V pátek podepsali zástupci ANO, Koalice pro Pardubice a ČSSD deklaraci o spolupráci. Aby měla koalice většinu, chce ANO oslovit ještě Piráty. Ti se jednání nebrání, možností je ale i zmiňovaná koalice bez ANO.

V Jihlavě se snaží Fórum Jihlava, které skončilo v komunálních volbách druhé, dojednat koalici s ODS, Žijeme Jihlavou! a lidovci. Vítězné hnutí ANO by tak rovněž skončilo v opozici. Třetí kolo jednání je naplánované na příští týden a strany už prý domlouvají konkrétní program budoucí koalice. Vítězné ANO se sice také snažilo vyjednávat o koalici, ve čtvrtek ale tyto snahy pozastavilo.  

V Olomouci padla dohoda o koalici ve středu večer a v hanácké metropoli naopak vítězné ANO uhájilo post primátora. Domluvilo se na spolupráci s ODS, KDU-ČSL a hnutím spOLečně. Primátorem má být lídr ANO Miroslav Žbánek. Návrh koaliční smlouvy by měl být hotový příští týden.

V Liberci ve středu padla zvažovaná koalice vítězného uskupení Starostové pro Liberecký kraj (SLK) spolu s ANO a ODS. Zástupci hnutí ANO totiž odmítli být v koalici s občanskými demokraty, proti se prý razantně vyslovila většina členské základny.

Starostové původně chtěli vytvořit čtyřkoalici, ODS ale odmítá spolupráci na radnici jednak s hnutím Liberec otevřený lidem (LOL), ale také se Změnou. Jako nejpravděpodobnější se tak pod Ještědem jeví trojkoalice Starostů s ANO a LOL, která by měla v 39členném zastupitelstvu 29 mandátů.

V Českých Budějovicích rozhodli ve středu zastupitelé za vítězné ANO, že preferují koalici s Občany pro Budějovice a s ODS. Oběma uskupením proto ve středu nabídlo koaliční spolupráci a čeká na jejich reakce. Tato koalice by měla výrazně nadpoloviční většinu v 45členném zastupitelstvu. Vítězné hnutí ANO získalo 12 mandátů, hnutí Občané pro Budějovice devět mandátů a ODS bude mít osm zastupitelů. 

V Karlových Varech se začala rýsovat koalice hned v neděli. Vítězné hnutí ANO, ODS a hnutí Karlováci podepsaly memorandum, které je zavazovalo nejednat o žádné jiné koalici. V úterý pak kandidátka na primátora Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) uvedla, že první jednání o společných programových shodách zatím nenarazilo na žádný rozpor. Strany se dohodly na nižším počtu radních: místo jedenácti jich má být devět. Naopak se zvýší počet náměstků ze tří na čtyři: jeden má být z ANO, dva za Karlováky a jeden z ODS.

Nejasná situace je zatím v Ústí nad Labem, kde jsou možné hned tři koalice. Vítězné hnutí ANO tak vede rozhovory se všemi stranami, které se do zastupitelstva dostaly. Město může vést jak ANO s druhým hnutím PRO! Ústí a přibrat dalšího partnera, nebo se rozhodne pro třetí UFO, které vládlo městu poslední tři roky, a znovu přibere někoho dalšího. Nebo je možná koalice bez PRO! Ústí a i bez UFO se všemi ostatními.

Podobně nejasná je zatím situace v Plzni, kde získalo vítězné hnutí ANO i druhá ODS stejně zastupitelů. Obě strany se tak považují za vítěze voleb a chtějí pro sebe post primátora. Vedou proto každá vlastní koaliční vyjednávání. Do zastupitelstva se 47 mandáty se dostalo dalších pět stran.