Téma Volby do zastupitelstva Brna

Volby do zastupitelstva Brna

Komunální volby 2018

Gregorová z brněnských Pirátů, která kritizovala koalici s ODS, odmítla místo radní pro kulturu

Zastupitelka Markéta Gregorová zvolená v Brně za Piráty se vzdala funkce radní pro kulturu. O tomto záměru informovala už při vzniku koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD a své rozhodnutí odůvodnila tím, že byla proti tomuto půdorysu brněnské rady. Nahradí ji Marek Fišer.
Komunální volby 2018

Čtyřkoalice v Brně podepsala smlouvu o spolupráci. Primátorkou bude Markéta Vaňková z ODS

Zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD v Brně podepsali koaliční smlouvu o spolupráci v brněnském zastupitelstvu. Koalice má 33 mandátů z 55. Primátorkou bude jednička ODS – advokátka Markéta Vaňková, která nahradí v čele radnice Petra Vokřála (ANO). Vítěz voleb, hnutí ANO, skončí v opozici s SPD.

Piráti v Brně odhlasovali koaliční smlouvu. Podepsáno má být v pondělí

Piráti v Brně schválili koaliční smlouvu s ODS, ČSSD a lidovci. Dvoudenní hlasování sice končí až v pátek večer, pro podpis smlouvy se už ale vyslovila potřebná nadpoloviční většina. Ostatní strany schválily smlouvu dříve, jejímu podpisu už tak zřejmě nic nebrání.

Piráti se dohadují o brněnské koalici. Není jasné, zda podepíší smlouvu

V Brně se odsouvá termín podpisu koaliční smlouvy mezi ODS, KDU-ČSL, Piráty a ČSSD. Piráti prodloužili o dva dny – do středy – debatu o smlouvě v členské základně. Pak bude následovat dvoudenní hlasování. Předseda brněnské ODS Robert Kerndl předpokládá, že s ohledem na prodloužení debaty přibudou podpisy pod smlouvu až po víkendu.

Nové vedení Brna představilo koaliční smlouvu. Podpisy pod ni doplní příští týden

Koalice v Brně složená z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD představila koaliční smlouvu, podepíše ji zřejmě po víkendu. Primátorkou Brna se stane Markéta Vaňková z ODS. Koaliční smlouva obsahuje rozdělení gescí, jména radních ale strany zatím nezveřejnily.
Komunální volby 2018

Smlouvu o spolupráci představí brněnská koalice v úterý. Včetně personálního obsazení

Koaliční smlouvu, rozdělení gescí a personální obsazení postů představí v úterý nová brněnská koalice složení z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD. Piráti by měli v radě města posílit o jeden post, na projednání ale potřebují v členské základně pět dní od zveřejnění smlouvy. Podle lídra Pirátů Tomáše Koláčného je možné, že by se koaliční smlouva mohla podepisovat až příští pondělí. Koalice má 33 mandátů z 55, v opozici skončí vítězné hnutí ANO a SPD.
Komunální volby 2018

Koaliční smlouva v Brně je hotová. Chybí už jen podpisy

Koalice v Brně složená z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD dokončila koaliční smlouvu. Po víkendu by ji strany mohly podepsat, záleží však na projednání v klubech. Koalice má 33 mandátů z 55. V opozici skončí ANO a SPD.

Odcházející rada Brna nezruší platby za rezidentní parkování. Navrhli to lidovci a Piráti

Rada města Brna odmítla návrh, aby druhá vlna rezidentního parkování, která má začít v listopadu, byla zdarma pro všechny. Přišli s ním lidovci a Piráti a jejich zástupci – primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) a radní Tomáš Koláčný (Piráti) – také odmítavé stanovisko potvrdili. Za parkování tak budou muset platit rezidenti, abonenti i návštěvníci.
Komunální volby 2018

Rezidentní parkování a sociální bydlení. ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD připravují koaliční smlouvu

Dohodnutá koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD v Brně chce mít do středy hotovou koaliční smlouvu. Potom ji projednají všechny strany a po víkendu by ji jejich zástupci mohli podepsat. Koalice by měla pokračovat v projektu ukončování bezdomovectví, upravit chce také druhou vlnu rezidentního parkování.

Brněnské ANO Piráty do koalice asi nezviklá. Dále jednají s ODS, KDU-ČSL a ČSSD

Strany v Brně pokračují ve formování čtyřkoalice ODS, ČSSD, lidovců a Pirátů. Koaliční smlouvu s programovými prioritami by členové vyjednávacích týmů mohli mít hotovou v pondělí. Piráti ve čtvrtek večer také řekli, že pro ně nabízená spolupráce s hnutím ANO není aktuální.
Komunální volby 2018

„Nechtěli jsme otevřít vrátka kmotrům,“ vidí situaci v Brně dosavadní primátor Vokřál

Podle lídra ANO v Brně Petra Vokřála stojí za vyšachováním jeho hnutí lidé „s bohatou historií na brněnské politické scéně“. Lídryně ODS v Brně Markéta Vaňková pak podle něj „podlehla mámení“, řekl dosavadní brněnský primátor ve středečním Interview ČT24.
Komunální volby 2018

Rezidentní parkování ano, ale jinak. Nová koalice v Brně už pracuje na programovém prohlášení

Dohodnutá koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD představila základní teze společného programového prohlášení. Obsahují podporu výstavbě sportovní haly, velodromu i Janáčkova kulturního centra. Nejaktuálnějším bodem je rezidentní parkování. Nově vznikající koalice vyzvala dosluhující radu Brna, aby odložila jeho druhou fázi z listopadu na duben. Jednání se ale ještě snaží zhatit hnutí ANO, které oslovilo Piráty s novou nabídkou.

Piráti v Brně dostali od ANO novou nabídku na koalici. Dál ale jednají s ODS

Lídr Pirátu v Brně Tomáš Koláčný potvrdil, že Piráti nově dostali od hnutí ANO nabídku na koalici, kde by měli tři místa v radě. Na vyjednávání o koalici s ODS, KDU-ČSL a ČSSD to ale podle něj zatím nic nemění. Důležité bude znění koaliční smlouvy o které bude hlasovat městská základna Pirátů. Ta může vstup do koalice potvrdit, nebo odmítnout.

Brno má koalici bez ANO. ODS se dohodla s Piráty, KDU-ČSL a ČSSD

Nečekaný zvrat přineslo úterní povolební jednání o podobě koalice na brněnském magistrátu. Vítězné ANO v ní figurovat nebude. Další čtyři strany, které se dostaly do zastupitelstva, vytvoří samostatnou koalici. Do jejich čela se postaví Markéta Vaňková z ODS, partnery občanských demokratů se stanou Piráti, KDU-ČSL a ČSSD. ANO tak ztrácí vládu v druhém největším městě republiky.
Komunální volby 2018

Už i v Brně se domluvili, že se domluví. Vokřál pravděpodobně povede čtyřkoalici

„Domluvili jsme se, že se domluvíme,“ oznámil v pořadu 90′ ČT24 lídr brněnského hnutí ANO Petr Vokřál. V jihomoravské metropoli tak vzniká koalice vítězného ANO s druhou ODS, třetí KDU-ČSL a pátou ČSSD. V zastupitelstvu mají 45 mandátů z 55. Do opozice míří Piráti a SPD Tomia Okamury.
Komunální volby 2018

ANO bude v Brně jednat o koalici s ODS, KDU-ČSL a ČSSD

Komunální volby v Brně vyhrálo ANO. Na druhém místě je ODS s podporou Svobodných, třetí je KDU-ČSL. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti, ČSSD a SPD. Končí v něm naopak dosud koaliční Žít Brno, Zelení i TOP 09. Účast dosáhla 42,65 procenta. Vítězné ANO bude jednat o koalici s ODS, KDU-ČSL a ČSSD.
Komunální volby 2018

Žít Brno prožilo před čtyřmi lety sen. Když však nadšenci řídili město, voličská euforie vyprchala

Hnutí Žít Brno patřilo před čtyřmi lety mezi politické komety. Krátce po tehdejších volbách nejenže proniklo na brněnskou „velkou“ radnici, ale získalo například křeslo starosty v nejlidnatější čtvrti Brno-střed. Letos stojí ve frontě poražených: stran, které nebudou ani v zastupitelstvu. Žít Brno ovšem nevzniklo s ambicí městu vládnout a – jak nyní podotýkají komentátoři – teď se zase „může vrátit k legraci“.

V Brně volí 55 zastupitelů, hlasuje se i v městských částech. Brňané vyberou také nového senátora

V Brně lidé volí 55 zastupitelů, celé město je jedním obvodem. O hlasy usiluje 22 stran a hnutí. Zároveň se volí zastupitelstva ve všech 29 městských částech. V některých z nich se zároveň konají volby do Senátu.

V Brně je tématem hlavně doprava. Řeší se parkování, okruh, nádraží i „metro“

Jihomoravská metropole zažila během uplynulého volebního období několik politických střetů. V roce 2016 došlo dokonce k obměně původní radniční koalice. Obecně se však opoziční i koaliční zastupitelé shodnou, že hlavním problémem Brna je současný dopravní systém. Jako úspěch naopak shodně vidí odkup veletrhů či zachování motocyklové Grand Prix. V rámci aktuální předvolební kampaně je zásadním tématem především otázka dopravy.
Komunální volby 2018

Rezidentní parkovací systém dělá z Brňanů cizince ve vlastním městě, shodla se část lídrů

Nový systém parkování v Brně kritizovala ve čtvrteční předvolební debatě České televize většina kandidátů na primátora města. Současná podoba, která v historické části Brna funguje od začátku září, dělá podle volebních lídrů z Brňanů cizince ve vlastním městě.
Komunální volby 2018

Elektronizace, méně reklamy v ulicích či „superúřad“. Volební lídři představili plány pro Brno

Elektronizace městské správy, sdružení magistrátních služeb na jednom místě, lepší podmínky pro rodiny a seniory nebo podpora aktivního občanství. Tak zní některé recepty jedenácti kandidátů na primátora Brna, kteří se ve čtvrtek utkali v další předvolební debatě České televize. O hlasy voličů se uchází celkem 22 uskupení, do debaty byli pozváni lídři kandidátek s nejvyšším volebním potenciálem.
Komunální volby 2018

Privatizace, volnost pro developery nebo zakládání družstev. Recepty na nedostatek bytů v Brně mají lídři odlišné

Nedostatek bytů v Brně by mohla vyřešit například privatizace, podpora soukromých investorů, ale také zakládání družstev nebo lepší hospodaření s bytovým fondem. Takové nápady padaly v předvolební debatě České televize, v níž se setkalo jedenáct kandidátů na primátora z uskupení s nejvyšším volebním potenciálem. Dostupnost bydlení považují Brňané podle průzkumu agentur Kantar TNS a Median pro ČT za jeden z největších problémů.

V Praze zvažuje nejvíc lidí volbu Pirátů a ODS. V Ostravě a Brně má nejvyšší potenciál ANO

Nejvyšší volební potenciál pro říjnové komunální volby mají v Praze Piráti a ODS. V Brně uvažuje nejvíc lidí o volbě hnutí ANO, Koalice ODS a Svobodných a Pirátů. V Ostravě pak má nejvyšší volební potenciál hnutí ANO. Ukazují to výsledky výzkumu, který si Česká televize nechala zpracovat společnostmi Kantar TNS a Median.