ANO bude v Brně jednat o koalici s ODS, KDU-ČSL a ČSSD

Komunální volby v Brně vyhrálo ANO. Na druhém místě je ODS s podporou Svobodných, třetí je KDU-ČSL. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti, ČSSD a SPD. Končí v něm naopak dosud koaliční Žít Brno, Zelení i TOP 09. Účast dosáhla 42,65 procenta. Vítězné ANO bude jednat o koalici s ODS, KDU-ČSL a ČSSD.

ANO získalo 18 mandátů, ODS 14, lidovci osm, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři. Přestože by ANO a ODS měly dohromady v zastupitelstvu pohodlnou většinu 32 hlasů, chtějí do koalice přibrat ještě další stranu nebo strany.

Primátor a lídr ANO Petr Vokřál uvedl, že se v příštích dnech uvidí, zda se strany dohodnou na magistrátní koalici, nebo bude počet nižší, případně rozložení jiné. ANO chce ještě jednat i s Piráty. Zbývá pak už jen SPD, se kterým nechce ANO ani ODS jednat.

ANO a ODS mají dohromady nadpoloviční většinu, utvořit chtějí ale širší koalici. „Možná zůstaneme sami, možná to bude celé jinak. Dívali jsme se na to ale pragmaticky. Pokud máme něco odpracovat, v jednotlivých klubech jsou ty kompetence,“ uvedl Vokřál. Podle něj navíc čím méně stran v koalici, tím více stran v opozici, které pak brzdí práci vedení.

Vyjádření Petra Vokřála (ANO) a Markéty Vaňkové (ODS) (zdroj: ČT24)

Vokřál by chtěl mít jasno o tom, zda bude dohoda o koalici možná, ve středu nebo ve čtvrtek. Do té doby by chtěl vyřešit i rozložení sil v radě. Koaliční smlouvu by chtěl podepsat zhruba o další týden později. KDU-ČSL spolu s ČSSD oslovilo ANO dříve než Piráty kvůli tomu, že budou mít obě strany i několik starostů městských částí, se kterými město musí spolupracovat.

Podle jedničky ODS Markéty Vaňkové si zástupci stran musí sednout nad programy. Jednat se bude v příštích dnech. „Potom uvidíme, jestli najdeme shodu,“ uvedla Vaňková. Podle Vokřála by ANO mělo předběžně zájem o investice a majetek, podle Vaňkové ODS zase o oblast dopravy, sociálních věcí nebo o kulturu, ČSSD by podle lídra Olivera Pospíšila měla zájem například o bytovou politiku, lidovci zase o životní prostředí.

Zatím není jasné, komu by připadlo územní plánování, které bude v tomto volebním období jednou ze zásadních záležitostí. Brno má totiž více než 20 let starý územní plán, který přestane platit na konci roku 2022. Do té doby musí město vytvořit plán nový.

Po volbách 2018 – Studio Brno speciál (zdroj: ČT24)

Žít Brno, Zelení i TOP 09 už v zastupitelstvu nebudou

Zatímco brněnská ODS, která v minulých volbách neměla ani osm procent hlasů, slaví volební úspěch, tenkrát úspěšné uskupení Žít Brno se propadlo pod pětiprocentní hranici. Spolu s koaliční TOP 09 a Zelenými.

Koalici v Brně v uplynulém volebním období tvořilo ANO, Žít Brno s podporou Pirátů, KDU-ČSL, Strana zelených a TOP 09. V opozici byla ODS, ČSSD a KSČM. Komunisté ale do zastupitelstva poprvé od revoluce nepronikli.