Rezidentní parkování ano, ale jinak. Nová koalice v Brně už pracuje na programovém prohlášení

Tisková konference po jednání ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD v Brně (zdroj: ČT24)

Dohodnutá koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD představila základní teze společného programového prohlášení. Obsahují podporu výstavbě sportovní haly, velodromu i Janáčkova kulturního centra. Nejaktuálnějším bodem je rezidentní parkování. Nově vznikající koalice vyzvala dosluhující radu Brna, aby odložila jeho druhou fázi z listopadu na duben. Jednání se ale ještě snaží zhatit hnutí ANO, které oslovilo Piráty s novou nabídkou.

ODS se s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD na koalici dohodla v úterý a druhý den už strany vyjednaly základní body společného programového prohlášení, ve kterém podporují už rozběhlé brněnské projekty. 

Stanovili jsme jednak strategické projekty, ve kterých chceme pokračovat, nebo je realizovat. Dále jsme si stanovili základní teze ve všech oblastech brněnské politiky. Bylo to velmi konstruktivní, zatím jsme nenarazili v programech na sporný moment.
Markéta Vaňková
kandidátka na primátorku Brna

Markéta Vaňková (ODS) řekla, že nová koalice by sice chtěla pokračovat v rezidentním parkování, ale navrhuje úpravy. Například aby rezidenti nemuseli první rok platit poplatky. Současnou radu proto vyzvala, aby druhou fázi zastavila.

„Vyzýváme ale současnou radu města, aby posunula zahájení druhé fáze z 1. listopadu na 1. dubna příštího roku,“ řekla Vaňková, která míří na post primátorky. Způsob nastavení rezidentního parkování kritizovalo více stran. Stávající primátor Petr Vokřál (ANO) ve středu večer posunutí druhé fáze odmítl.

Peníze od státu na projekty by neměl být problém

Markéta Vaňková se neobává toho, že by Brno po odsunutí ANO do opozice nemělo dostávat peníze od státu. Premiér a předseda ANO Andrej Babiš povolební situaci v Brně označil za megapodraz. „Toto by problém být neměl, protože vláda by neměla rozhodovat s ohledem na zastoupení stran, ale musí rozhodovat se zájmem celé České republiky,“ řekla Vaňková. Brno má od státu dostat stovky milionů například na koncertní sál, naposledy Andrej Babiš přislíbil půl miliardy na výstavbu haly pro Kometu.

Koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD má 33 mandátů mezi 55 zastupiteli. V opozici tak skončí vítěz voleb ANO a SPD. Ještě v pondělí přitom zástupci ANO, ODS, KDU-ČSL a ČSSD informovali o tom, že se na koalici dohodli oni, přičemž primátorem měl zůstat lídr ANO Petr Vokřál. V úterý ale bylo vše jinak a ODS přišla s novou koalicí, přičemž primátorkou má být její jednička Markéta Vaňková.

ANO se ještě snaží získat Piráty

Ta nabídka Pirátům, kterou jsme schválili na oblastním předsednictvu, je podle mě velmi zajímavá. Uvidíme, jaká bude reakce. Pokud bude pozitivní, oslovíme i další subjekty. Zároveň věřím, že když začneme (s Piráty) jednat, tak se otevře širší spolupráce napříč republikou.
Petr Vokřál
primátor Brna

Lídr Pirátů v Brně Tomáš Koláčný potvrdil, že dostal nabídku od ANO, kde by měli Piráti tři místa v radě a v gesci by měli oblast smart city, kultury a životního prostředí. Dostali by také post prvního náměstka. 

Koláčný ale uvedl, že jednání s ANO podle něj není na stole. „Všechny kroky vyjednávacího týmu jsou vydiskutované i s členskou základnou a cítím podporu,“ řekl Tomáš Koláčný.

V radě s ODS a primátorkou Vaňkovou by měli mít Piráti dvě křesla, ODS pět míst, lidovci tři a ČSSD jedno. 

Komunální volby vyhrálo v Brně ANO, které získalo 18 mandátů. Druhá byla ODS s podporou Svobodných a ziskem 14 mandátů. Třetí KDU-ČSL má osm mandátů, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.

Události: Povolební vyjednávání napříč Českem pokračují (zdroj: ČT24)