Brno má koalici bez ANO. ODS se dohodla s Piráty, KDU-ČSL a ČSSD

Události ČT: Nečekaný obrat v Brně (zdroj: ČT24)

Nečekaný zvrat přineslo úterní povolební jednání o podobě koalice na brněnském magistrátu. Vítězné ANO v ní figurovat nebude. Další čtyři strany, které se dostaly do zastupitelstva, vytvoří samostatnou koalici. Do jejich čela se postaví Markéta Vaňková z ODS, partnery občanských demokratů se stanou Piráti, KDU-ČSL a ČSSD. ANO tak ztrácí vládu v druhém největším městě republiky.

 V pondělí ráno se zdálo, že na magistrátu v koalici vedle ANO zasednou zástupci ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Tyto politické síly, které měl vést Petr Vokřál (ANO), už debatovaly o rozdělení oblastí správy města. 

V úterý odpoledne svolala ODS mimořádný brífink k povolebnímu vyjednávání. Na něm Markéta Vaňková oznámila dohodu s ostatními politickými silami v novém zastupitelstvu. ANO v koalici figurovat nebude. Právě za možné spojení ODS s ANO sklidili občanští demokraté kritiku. Podle Vaňkové tak zpětná vazba od nespokojených voličů hrála svoji významnou roli.

„Považuji vytvoření čtyřkoalice za obrovský podraz. S ODS jsme mohli vytvořit dvoukoalici už v sobotu na většinové platformě. Teoreticky jsme k tomu nikoho nepotřebovali,“ řekl Petr Vokřál (ANO), kterému končí současný mandát primátora. „Za nás je to obrovské zklamání, lidské zklamání,“ dodal.

„Co bylo důvodem (obratu ODS), nevím. Nevěřím, že by to bylo jenom tím, že by se voliči hlásili o něco jiného,“ uvedl Vokřál v Událostech ČT. „My si to musíme zanalyzovat, důvody nám opravdu zatím nikdo neřekl. Programové rozdíly to určitě nejsou, na těch jsme se včera (v pondělí) shodli,“ řekl také. 

Babiš: Megapodraz. Do Brna se vrací kmotři

Podobná slova volil i předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš. „To samozřejmě potvrzuje, že politická scéna je rozdělená na hnutí ANO a takzvané tradiční demokratické politické strany. Já to považuji za megapodraz, neuvěřitelné svinstvo. Pan Vokřál byl velice vstřícný, a i když měl s ODS většinu, tak nabízel společnou koalici i ČSSD a KDU-ČSL. Teď se to změnilo, neuvěřitelná věc. Do Brna se vrací kmotři a pro lidi z Brna je to velice špatná zpráva,“ uvedl předseda ANO.

„Debaty a směřování o spolupráci se vedly, ale stěžejní je, že jsme dnes podepsali dohodu. Za KDU-ČSL a všechny naše partnery musím říct, že pokud si dáte ruku a zároveň něco podepíšete, tak to prostě platí. S hnutím ANO nebylo nic podepsáno, a to je výrazný rozdíl,“ řekl Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Jednal jsem s ODS ještě dnes, bavil jsem se krátce i se sociálními demokraty i s KDU-ČSL, kterým jsme včera ustoupili v jejich požadavcích, aby měli náměstka. Bohužel na schůzku s panem Hladíkem, která měla být ve tři hodiny, nedošlo, protože ve tři hodiny už stál před kamerami a oznamoval, že se stane náměstkem,“ uvedl Vokřál.

„Během dnešního dne se otevřela další koalice, kterou považuji za lepší,“ dodala k tomu Markéta Vaňková. „Společně jsme se dohodli na programových prioritách a všichni čtyři jsme se dohodli na tom, že je to to nejlepší pro Brno,“ vysvětlila. „Neměli jsme sebemenší avízo na to, že jsme se v některém z bodů (programu – pozn. redakce) nedohodli,“ reagoval Vokřál.

„Strana to musí zvážit tak, že když bude v příliš mnoha koalicích s hnutím ANO, tak si pak voliči řeknou, že jsou pokrytci. Nebudou pak věřit celostátní opoziční pozici,“ řekl politolog Josef Mlejnek. Připomněl také, že předseda ODS Petr Fiala označil občanské demokraty jako hlavní vyzyvatele hnutí ANO.

Šéf ODS Petr Fiala uvítal, že v Brně vznikla „koalice změny“ v čele s Vaňkovou. „Bude skvělou primátorkou. Děláme, co jsme voličům slíbili,“ míní.

Narodila se 15. července 1977 v Brně. V roce 2000 absolvovala Právnickou fakultu Masarykovy univerzity a získala titul JUDr. Začínala jako advokátní koncipientka, v roce 2005 složila advokátní zkoušky, dnes má vlastní advokátní kancelář.

Do ODS vstoupila v 25 letech v roce 2002, kdy se stala poprvé zastupitelkou Brna-střed, v této městské části byla také mezi lety 2006 a 2010 radní. Do brněnského zastupitelstva byla poprvé zvolena v roce 2006, v následujících dvou volbách ale mandát nezískala. Do magistrátních lavic se vrátila až letos, kdy vedla brněnskou kandidátku občanských demokratů.

Stala se druhou ženou v čele Brna. První byla v letech 1994 až 1998 pozdější senátorka a ústavní soudkyně Dagmar Lastovecká, která stejně jako Vaňková zastupovala ODS.

Zdroj: ČTK

Markéta Vaňková
Zdroj: ČT24
V čele Brna pravděpodobně bude stát Markéta Vaňková z ODS (zdroj: ČT24)

Noví koaliční partneři se dohodli, jednotlivé oblasti si ale ještě nerozdělili

Vaňková by měla mít čtyři náměstky. Prvním bude Petr Hladík (KDU-ČSL), druhým se stane Tomáš Koláčný (Piráti), třetím Oliver Pospíšil (ČSSD). Čtvrtým náměstkem se stane politik zvolený za ODS, konkrétní jméno však ještě není jasné.

„Pro nás je zásadní plnění programu. Zde je ta programová shoda ještě větší. Navíc je tu bonus, že budeme respektovat přání voličů. Prezentovali jsme se jako alternativa k hnutí ANO, třeba v oblasti rezidentního parkování,“ řekla Vaňková.

Podle ní by mělo být v pilotní fázi projektu parkování pro rezidenty zdarma. O jaké oblasti se budou strany primárně starat, zatím jasné není. „O rozdělení gescí se ještě budeme bavit. My bychom rádi kombinaci gescí, které jsme za čtyři roky zastávali plus třeba v kombinaci s životním prostředím, ale o tom se ještě budeme bavit. S ODS se shodujeme třeba na větším důrazu na politiku pro seniory,“ vyjádřil se Hladík.

Stanjura: Dokud není domluveno všechno, není domluvené nic. Podraz je slušné slovo, reaguje Faltýnek (zdroj: ČT24)

Občanští demokraté získali ve volbách 14 mandátů, KDU-ČSL osm a Piráti šest. Proto by tyto strany mohly vytvořit těsnou většinu 28 zastupitelů. Ve spojení se sociálními demokraty získají větší převahu, do koalice se přidá pět zastupitelů z ČSSD.