Piráti v Brně dostali od ANO novou nabídku na koalici. Dál ale jednají s ODS

Lídr Pirátu v Brně Tomáš Koláčný potvrdil, že Piráti nově dostali od hnutí ANO nabídku na koalici, kde by měli tři místa v radě. Na vyjednávání o koalici s ODS, KDU-ČSL a ČSSD to ale podle něj zatím nic nemění. Důležité bude znění koaliční smlouvy o které bude hlasovat městská základna Pirátů. Ta může vstup do koalice potvrdit, nebo odmítnout.

Původně ANO sice Pirátům nabízelo koalici, ale bez křesel v radě. Teď zvýšilo nabídku na tři. Při spolupráci s ODS by měli Piráti v radě dvě křesla, ODS pět míst, lidovci tři, a ČSSD jedno.

„Předal jsem to vyjednávacímu týmu, ale není to teď na stole,“ komentoval Koláčný nabídku ANO. O koaliční smlouvě rozhodnou při hlasování brněnští Piráti. Proti účasti v koalici vedené ODS je dvojka Markéta Gregorová. Podle Koláčného je to ale asi jediná výjimka.

Koaliční smlouva mezi ODS, KDU-ČSL, Piráty a ČSSD by mohla být hotová příští týden. „Předložíme ji místnímu fóru ke schválení. Jsou tam tři dny na rozpravu a 48 hodin na hlasování. Musí to vše proběhnout před podpisem,“ vysvětlil Koláčný.

Původní koalice měla být s ANO bez Pirátů

Úterní dojednání koalice ODS s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD, která má 33 mandátů z celkových 55 zastupitelů, vyvolalo v Brně rozruch. Byla totiž už souběžně dohodnutá koalice vítězného ANO s druhou ODS, KDU-ČSL a ČSSD, kterou zástupci těchto stran oznámili v neděli večer.

Překvapivý obrat tak vyšachoval vítězné ANO i s jeho jedničkou a dosavadním primátorem Petrem Vokřálem. Piráti původně po volbách odmítali vítěze voleb obcházet.  

Politolog: Může se stát ještě cokoli

Podle politologa Stanislava Balíka  ještě v Brně může nastat zvrat. „A asi jsou si toho všichni vědomi. Může nastat například u Pirátů, u kterých to musí projít místním hlasováním. Teoreticky se ale může stát ještě cokoliv, dokud nebude po ustavujícím zastupitelstvu,“ řekl Balík.

Podle něj lze krok zástupců ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD vnímat dvěma směry. „Jeden je umělecký, který se těm zúčastněným moc nepovedl s ohledem na to, co říkali pár hodin předtím,“ řekl politolog. ODS do poslední chvíle mluvila o koalici s ANO a tvrdila, že hnutí nechce obejít. Obcházet vítěze nechtěli ani Piráti.

Na druhé straně podle Balíka mohli mít účastníci nové koalice obavu z toho, že stejný krok udělá někdo jiný. „U potenciálních voličů, kteří zvažovali volbu těchto stran, to stranám určitě nepomohlo. Ale zdá se, že u těch voličů, kteří je volili, by mohla převládnout spokojenost, protože ty hlavní tři strany, jako ODS, KDU-ČSL a Piráti, budou mít v tom novém uspořádání větší vliv než v koalici s ANO,“ vysvětlil Stanislav Balík.

U koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD má být primátorkou jednička ODS Markéta Vaňková a prvním náměstkem zůstane Petr Hladík (KDU-ČSL), kdežto v koalici s ANO by Vaňková byla náměstkyní a Hladík by byl jen v radě, v lepším případě řadovým náměstkem. Lidovci ani ODS by nejspíš neměli tolik radních. Piráti by v případě koalice vytvořené hnutím ANO skončili nejspíš v opozici.

Babiš: Je to megapodraz a návrat kmotrů do Brna

Lídr ANO a současný primátor Petr Vokřál dohodnutí nové koalice označil za podraz a řekl, že ODS se nechala zlákat na funkci primátorky a lidovci dělali vše pro zlepšení jejich situace. Podle něj mělo ANO nabídku obejít ODS, ale odmítlo ji, aby neporušilo dohodu, kterou stvrdily podané ruce. „Je hodně zajímavá reakce primátora Vokřála. O ODS mluvil jako o té, kdo sedl na lep, ale rozčilený byl na lidovce. Lidovci dosud byli hlavním partnerem, měli prvního náměstka,“ dodal politolog.

O megapodrazu v Brně hovořil včera i premiér Andrej Babiš (ANO). „Já to považuji za megapodraz, neuvěřitelné svinstvo. Pan Vokřál byl velice vstřícný, a i když měl s ODS většinu, tak nabízel společnou koalici s ČSSD, KDU-ČSL. Bohužel do Brna se vrací kmotři. A pro lidi z Brna je to velice špatná zpráva,“ řekl Babiš. 

Fiala: Být Babišem, raději bych o kmotrech nemluvil

Šéf ODS Petr Fiala se proti takovému tvrzení ve středu ohradil a reagoval připomenutím Babišových styků a obchodů. „Být na jeho místě, raději bych o kmotrech moc nemluvil. Na rozdíl od pana Babiše se s nikým takovým neznám, natož abych si s ním tykal či obchodoval,“ reagoval  Petr Fiala na Twitteru.

Podobný scénář jako v Brně se podle Andreje Babiše chystá i v Plzni. „Koalice domlouvané ODS na úrovni velkých měst ukazují, že se občanští demokraté nezbavili pověsti strany hájící partikulární zájmy. Není to o programu, ale o těch zájmech, je to to nejhorší, co se může stát,“ řekl Babiš.

Volby v Brně vyhrálo ANO s 18 mandáty před ODS se 14 mandáty. Osm jich má KDU-ČSL, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři. Dosud Brno vedla koalice ANO, Žít Brno s podporou Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a Strany zelených. Piráti tentokrát kandidovali samostatně a do zastupitelstva se dostali, naopak Žít Brno, TOP 09 ani Zelení pětiprocentní hranici nepřekročili.