Odcházející rada Brna nezruší platby za rezidentní parkování. Navrhli to lidovci a Piráti

Rada města Brna odmítla návrh, aby druhá vlna rezidentního parkování, která má začít v listopadu, byla zdarma pro všechny. Přišli s ním lidovci a Piráti a jejich zástupci – primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) a radní Tomáš Koláčný (Piráti) – také odmítavé stanovisko potvrdili. Za parkování tak budou muset platit rezidenti, abonenti i návštěvníci.

Koláčný řekl, že návrh na zavedení parkování zdarma neprošel kvůli tomu, že ho nepodpořilo hnutí ANO. Městská část Brno-střed, na jejímž území lokality jsou, podle nové koalice přitom proti návrhu námitky neměla.

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) uvedl, že materiál nebylo možné podpořit z mnoha technických a ekonomických důvodů. Potvrdil to i náměstek Richard Mrázek (ANO), podle kterého byl návrh připravený špatně, nebo náměstek Martin Ander (SZ). „Podstatná část centra by se stala bezplatným záchytným parkovištěm. Neplatilo by se ani v ulicích, kde se nyní platí kvůli obrátkovosti,“ řekl Ander.

Vokřál také kritizoval, že návrh nebyl prodiskutován a byl předložen rychle. ANO je ale připraveno se o tom bavit. Hladík uvedl, že teprve přes víkend se návrh připravoval a v pondělí ho projednala městská část Brno-střed.

Rada města se skládá z dosluhující koalice ANO, Žít Brno s podporou Pirátů, KDU-ČSL, Strany zelených a TOP 09. Nově vznikající koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD nejprve vyzvala radu, aby odložila druhou vlnu rezidentního parkování z listopadu na duben. Potom ale návrh upravila a chtěla, aby druhá vlna v listopadu začala, avšak byla bezplatná jak pro rezidenty bydlící v místě, tak pro abonenty podnikající v dané lokalitě, ale i pro návštěvníky.

Nová koalice pak chtěla do dubna pracovat na úpravách systému rezidentního parkování. Návrh radou neprošel, a proto budou muset všichni platit.

Rezidentní parkování začalo v historickém jádru Brna v září. Pro něj chtěla nová koalice poplatky zachovat, osvobození by se týkalo jen lokalit z druhé vlny jako například Veveří. Rezidenti platí za auto 600 korun ročně a abonenti 6000 korun. Na vjezd do centra je nutné povolení, návštěvníci mohou parkovat jen na jeho okrajích za poplatek nebo v parkovacích domech.

Volby v Brně vyhrálo ANO, které má 18 mandátů, druhá ODS má 14 mandátů, třetí KDU-ČSL osm, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři mandáty. Po volbách se dohodlo na koalici ANO s ODS, KDU-ČSL a ČSSD, potom ale přišli zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD s novou koalicí, která má 33 mandátů z 55.