Do centra Brna se od září dostanou jen ti, kdo tam bydlí. Vozíčkáři nebo kurýři musí žádat o výjimku

Za měsíc začne platit systém rezidentního parkování v Brně (zdroj: ČT24)

Od prvního září bude do historického centra Brna zakázaný vjezd lidem, kteří tam nemají trvalé bydliště nebo firmu. Systém rezidentního parkování by ale mohl znamenat komplikaci pro lidi, kteří se bez vjezdu do města neobejdou. Magistrát registruje už desítky případů, kdy bude udělovat výjimky. Například vozíčkářům, kurýrním službám, řemeslníkům nebo firmám, které rozvážejí jídlo.

Barbora Štěpánková je od narození na vozíku, do centra Brna, například na úřady, zajíždí autem několikrát za měsíc. Jízda po městě přímo na vozíku je pro ni komplikovaná. „Potřebuji mít snížené obrubníky, aby tam nebyly schody, a to všude není,“ vysvětlila vozíčkářka. Proto je pro ni ideální odstavit auto například v Mozartově ulici, která je dnes bez omezení.

Za měsíc ale začne platit zákazová značka už na začátku Jezuitské ulice a k ní přibude i systém hlídacích kamer a hrozba dvoutisícové pokuty.

Rezidentní parkování v centru Brna
Zdroj: ČT24

Kdo o novince neví, bude mít od září smůlu

Pokud bude chtít Barbora Štěpánková a ostatní handicapovaní v této oblasti zaparkovat, budou si muset předem požádat odbor dopravy o speciální povolení vjezdu. Po jeho schválení je ještě třeba zapsat registrační značku do systému.

„Moc nadšená z toho nejsem, protože kolem toho bude dost zařizování. A když přijede někdo z jiného města a nebude o tom vědět, tak bude úplně nahraný,“ postěžovala si vozíčkářka.

Požádat o povolení k vjezdu a zaregistrovat značku budou muset i všichni ti, kteří zásobují místní obchody a restaurace. Získat ho budou muset i kurýři, ať už poštovní, nebo ti, kteří vozí jídlo.

„My jsme se o té situaci dozvěděli před několika málo dny od našich partnerských restaurací a teď velice intenzivně řešíme, abychom v září byli schopni naši službu v centru poskytovat,“ řekl obchodní ředitel Dáme jídlo Petr Indra.

Výjimky pro vjezd budou muset nově vyřizovat jednorázově obyvatelé domů v centru i pro řemeslníky. Aby s nářadím mohli bez pokuty projet kolem kamer, bude muset magistrát znát jejich registrační značku.

Registrační systém má výpadky

Základní obrysy projekt rezidentního parkování dostal loni na konci roku, letos v květnu vedení města schválilo rozmezí cen, které řidiči za odstavení auta zaplatí. V ulicích už se také objevily informační plakáty a billboardy. Přesto zbývá ještě řada věcí, které město musí do prvního září vyřešit.

Hned třetí den od spuštění má registrační systém výpadky. „My ty osobní stránky nyní aktualizujeme kvůli funkcím, které je tam potřeba dodat. V řádu hodin nebo spíš dní se to spustí,“ vysvětlil mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek.

Místo kamer budou vjezd do centra zatím hlídat strážníci

Kamerový systém, který má hlídat vjezd do historického centra, na domech ještě není. Radní mají teprve příští týden vybrat, kdo ho dodá. Také auta s kamerami, která měla hlídat další oblasti zapojené do systému od listopadu, dorazí podle Brněnských komunikací nejspíš později.

Město proto jedná se strážníky, kteří by měli s kontrolami pomoci. „Počítáme s tím, že obstaráme po nezbytně nutnou dobu kontroly rezidentního parkování. V těchto dnech naši kolegové z IT oddělení pracují na technickém řešení,“ řekl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Podrobnější informace o samotné koncepci parkování, rozdělení řidičů do tří skupin nebo o alternativním parkování a samotné ceně za parkování pro jednotlivé skupiny naleznou zájemci na webu parkovanivbrne.cz, které zřídil Magistrát města Brna.